Herkullisin ruoka syödään ensin silmillä – lue food styling -vinkit

Herkullisin ruoka syödään ensin silmillä – lue food styling -vinkit

Kaunis ja herkullisen näköinen ruoka herättää mielenkiinnon, kun taas huono esillepano vie 40 prosenttia ruokailijan fiiliksestä. Tätä mieltä on tunnettu tv-kokki ja food stylist Alex Nurmi, joka saapui helmikuussa luennoimaan Makuja merellä -akatemian kolmannelle luennolle. Hyviä kattaus- ja ruokavinkkejä saivat niin laivan henkilökunta kuin ruoasta kiinnostuneet matkustajatkin. 

Isompia juhlia järjestäessä buffetpöytä on usein toimivin vaihtoehto. Kaikkia ruokia ei kannata laittaa isoille tarjoilukulhoille ja -vadeille, vaan valmista osa annoksista pienemmille lautasille tai kulhoihin. Luo noutopöytään erilaisia tasoja vaikka puulaatikoiden tai lankkujen ja tiilien avulla, sillä korkeuserot tuovat kokonaisuuteen näyttävyyttä. 

– Myös pohjilla on buffassa iso merkitys. Vaihtele fiilistä esimerkiksi teipeillä ja tapeteilla, joiden valikoima on rautakaupoissa valtava. Esimerkiksi puuta, kiveä ja betonia muistuttavia pohjia saa toteutettua muutamalla kympillä ja lopputulos näyttää upealta, Nurmi vinkkaa.

Rautakaupasta voi napata mukaan myös muovista tekonurmea tai vaikka rullan oikeaa siirtonurmikkoa. Kannattaa myös hyödyntää kattauksessa luonnonmateriaaleja. Ruoat voi tarjoilla hyvin esimerkiksi puulankkujen tai sammalen päältä. 

Leikittelyä pursotinpussilla

Kattaus on kaiken pohja eikä sen tarvitse olla niin vakavaa. Suosi kattauksessa erilaisia ja -värisiä lautasia, laseja ja ruokailuvälineitä. Nyt trendikkäitä ovat aidot, rouheat ja rustiikkiset pinnat, eikä lautasten tarvitse olla täydellisen pyöreitä. Suosi share food -tyyliä eli jaettavia annoksia ja tarjoile ne vaikka rypistetyn leivinpaperin päältä ja suoraan valmistusastiasta. 

– Annoksia kootessa leikitellään nyt pursotinpussilla. Annostele kastikkeet ja pyreet spiraalin muotoon tai pursota tippoja lautaselle. Kallista lautasta ja anna kastikkeen valua, niin saat tipoista hauskoja muotoja. Suosi taiteellista roiskintaa, annosten ei tarvitse näyttää samanlaisilta, Nurmi rohkaisee. 

Ruokavinkkejä kotikeittiöön

Keittiömestarit Tuomas Sillanpää, Kai Honkamäki sekä kokki ja food stylist Alex NurmiKeittiömestarit Tuomas Sillanpää, Kai Honkamäki sekä kokki ja food stylist Alex Nurmi

Alex Nurmen luennolta vinkkejä omaan työhönsä hakivat myös m/s Finlandian keittiömestarit Kai Honkamäki ja Tuomas Sillanpää. He alkoivat miettiä Alexin neuvojen soveltamista buffetruokailuun sopivaksi, ja aikovat jatkossa kiinnittää huomiota esimerkiksi laivalla käytettäviin tarjoiluastioihin. 

Luentoa kuuntelemaan saapui iso joukko myös ruoasta kiinnostuneita matkustajia. Pääkaupunkiseudulta laivalle tulleet Susanna Holm ja Heidi Orlikoff kertoivat olevansa hulluna ruokaan, joten Alexin luento oli heille iloinen yllätys. 

– Oli mukava kuulla, että on ihan sallittua yhdistää eripariastioita keskenään. Kotoa löytyykin paljon sekalaista vanhaa Arabiaa. Saimme hyviä vinkkejä erilaisten paperien hyödyntämisestä ruoan tarjoilussa sekä värien käyttämisestä. Kuvioiden tekemistä lasin avulla pitää kokeilla itsekin, naiset kertovat. 

Susanna Holm, Heidi Orlikoff, Alex NurmiSusanna Holm, Heidi Orlikoff, Alex Nurmi

Paahdettua valkosuklaata kotikeittiössä

Oletko koskaan maistanut paahdettua valkosuklaata? Se maistuu vähän kuin kinuskilta ja sopii täydellisesti niin erilaisiin jälkiruokiin kuin juomienkin joukkoon. Alex Nurmi vinkkaa laittamaan valkosuklaalevyn 125-asteiseen uuniin kokonaisena noin 45 minuutin ajaksi. Anna suklaan jäähtyä huoneenlämmössä ja leikkaa, rouhi tai raasta jäätelön ja jälkiruokien päälle. Paistoajasta riippuen voit säädellä paahtuneisuuden makua.

Luento pidettiin helmikuussa 2018.

Liittyvät postaukset
  1. Roope Havunen lähti merille vaarin jalanjäljissä Roope Havunen lähti merille vaarin jalanjäljissä Yksi m/s Finlandian uusimmista tulokkaista, reilun vuoden verran kokkina työskennellyt Roope Havunen on tuttu näky laivan kaikissa keittiöissä.
  2. Kaappien kätköt käyttöön – Vappu Pimiän vinkit helppoihin ja rentoihin kesäjuhliin Kaappien kätköt käyttöön – Vappu Pimiän vinkit helppoihin ja rentoihin kesäjuhliin Eckerö Linen Makuja merellä -akatemian luennoitsija Vappu Pimiä rakastaa juhlia.