Hyvinvointia gluteenittomalla ruokavaliolla

Hyvinvointia gluteenittomalla ruokavaliolla

Vaikka ei ole tieteellisesti todistettu, edistää gluteeniton ruokavalio usein vatsan hyvinvointia muillakin kuin keliaakikoilla. Gluteenittomien tuotteiden suosio näkyy myös tuotteiden laajana kirjona.

Makuja Merellä -akatemian luennoitsija, Moilas Oy:n tuotekehittäjä Mirja Kiurusalmi vieraili Eckerö Linellä kertomassa gluteenittomasta ruokavaliosta, keliakiasta sekä Moilas Oy:n gluteenittomista tuotteista.

Pieksämäen Naarajärvellä sijaitsevan Perheyritys Moilas Oy:n toiminta alkoi jo vuonna 1955 perustaja Saimi Moilasen leipomalla ruisleivällä. Oy Moilas GF Ltd. on Moilas Oy:n tytäryhtiö, joka on nyt yksi Euroopan suurimpia ja automatisoidumpia gluteenittomia leipomoja. Ensimmäiset gluteenittomat tuotteet tehtiin jo vuonna 1985 ja vuonna 1998 toiminnan laajentuessa gluteenittomille tuotteille avattiin oma erillinen leipomo.   

 

Mikä keliakia?

Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoitomuoto on ehdoton gluteeniton ruokavalio. Usein keliakia sekoitetaan hoitomuotonsa vuoksi allergiaan tai intoleranssiin. Keliakiassa ihminen reagoi vehnän, ohran ja rukiin sisältämään proteiiniin, gluteeniin. Jos keliaakikko syö gluteenipitoista ruokaa, käynnistyy immuunipuolustus, joka vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa aiheuttaen suolinukan täydellisen tai osittaisen häviämisen sekä tulehduksen suolistoon.

Keliakian oireet ovat yksilöllisiä ja vaihtelevat suolisto- ja iho-oireista täysin oireettomaan keliakiaan. Vaikka keliakia olisi oireeton, vaikuttaa se silti suolinukan vaurioitumiseen joka taas voi aiheuttaa ravintoaineiden imeytymishäiriöitä.

– Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat monesti myös muut, kuten esimerkiksi vilja-allergikot ja gluteenisensitiiviset. Vaikka tieteelliset todisteet puuttuvat, on gluteenittoman ruokavalion todettu tukevan myös muiden sairauksien, kuten atooppisen ihon tai IBS:n hoitoa. Monet myös kokevat, että gluteenitonta ruokavaliota noudatettaessa olo vain on parempi, toteaa Kiurusalmi. Monet myös tekevät nykyään esimerkiksi kaikki juhlien tarjottavat suoraan gluteenittomina.  

 

Tarjolla muutakin kuin riisikakkuja

– Gluteenittomien tuotteiden laatu on parantunut ja monipuolistunut huimasti viime vuosina. Nykyään löytyy laaja valikoima pastoja, leipiä ja muita gluteenittomia vastikkeita jotka ovat myös  erittäin maistuvia, kertoo Kiurusalmi.

Kaura on loistava tuote, sillä sen erilaisen proteiinirakenteen vuoksi se soveltuu myös keliaakikolle. Tässä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, koska tuote voidaan valmistaa samassa tehtaassa kuin gluteenia sisältävät tuotteet ja näin ollen kaura kontaminoituu gluteenipitoisten raaka-aineiden kanssa. Keliaakikolle sopiva kaura on käsitelty pellolta pakkaukseen asti erillään gluteenia sisältävistä viljoista. 

Moilas Oy:n valikoimasta löytyy paljon erilaisia leipätuotteita, taikinoita, korppujauhoja, makeita herkkuja sekä uutuuksia helpottamaan leivontaa, kuten Pulla&Munkki Mix:iä sekä juurileivontabuumiin sopivaa hapanleipäjauhoseosta. Moilas Oy:n kaikki tuotteet pakastetaan kaksi tuntia leipomisesta, jolloin tuote on parhaimmillaan asiakkaalle saapuessa. Nopea pakastaminen ehkäisee tuotteen kuivumista pakastuksen aikana, jolloin sulatuksen jälkeen tuote on edelleen yhtä mehevä kuin juuri paistettuna.  

Moilas Oy:n tuotekehittäjä Mirja Kiurusalmen luento kiinnosti m/s Finlandialla matkustaneita Raakel Meittamoa ja Risto Ekbladia: "Oli mukava saada tarkempaa tietoa gluteenittomista tuotteista."

Luennolta käytännön vinkkejä takataskuun

M/S Finlandian matkustajat Risto Ekblad ja Raakel Meittamo tulivat kuuntelemaan luentoa mielenkiintoisen aiheen takia. Heillä on omakohtaista kokemusta gluteenittomien tuotteiden hyvistä vaikutuksista vaikka keliakiaa ei kummallakaan olekaan.

– Luento oli kiinnostava ja asiallinen ja oli mukava saada tarkempaa tietoa gluteenittomista tuotteista, kehuu Ekblad.

Myös m/s Finlandian keittiömestari Tuomas Sillanpää tuli kuuntelemaan vinkkejä työhönsä sekä tyttärensä gluteenittomaan ruokavalioon liittyen.

– Sain kiinnostavia uusia ajatuksia leivontaan, joita voin hyödyntää niin työssä kuin kotonakin.

Moilas Oy:n tuotteita löytyy m/s Finlandian ravintoloista sekä tietysti hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Luento pidettiin m/s Finlandialla syyskuussa 2018.