Kaappien kätköt käyttöön – Vappu Pimiän vinkit helppoihin ja rentoihin kesäjuhliin

Kaappien kätköt käyttöön – Vappu Pimiän vinkit helppoihin ja rentoihin kesäjuhliin

Kevään ja kesän juhlista voi selvitä vähemmälläkin vaivalla. Tarjoile vieraille helpot ja etukäteen valmistettavat herkut ja kata pöytä kauniisti kaapin kätköjä ja luonnonkasveja hyödyntäen. 

Eckerö Linen Makuja merellä -akatemian luennoitsija Vappu Pimiä rakastaa juhlia. Niiden järjestämisestä selviää vähemmälläkin stressillä, kunhan muistaa suunnitella ja budjetoida kaiken etukäteen. Niin hän teki esimerkiksi 20-vuotissynttäreillään, jolloin paperille piirrettiin suunnitelma tarjoiluastioista, niihin laitettavista herkuista ja sijainnista buffetpöydässä. Kartan avulla ruoat oli helppo vain nostaa juhlapäivänä oikeille paikoilleen. 

– Juhlille voi miettiä teeman, jonka ympärille tarjottavat on helppo suunnitella. Olen pitänyt uuniperunabileitä erilaisten kylmien ja lämpimien täytteiden kera, ja kerran teemana oli leipä & tahna -bileet. Silloin kaikki ruoka oli dipattavaa, Pimiä muistelee. 

Perinteisen buffeen helpot herkut

Ruoka tarjoillaan juhlissa useimmiten buffeen muodossa. Edellisenä päivänä valmistettavat salaatit ovat helppo vaihtoehto juhlapöytään. Pimiä hyödyntää salaateissa linssejä ja papuja, jotka hän marinoi sitruunamehussa ja maustaa persiljalla, korianterilla, valko- ja punasipulilla sekä suolalla ja mustapippurilla. Myös pastasalaatit voi valmistaa etukäteen, ja majoneesin sijasta kokeilla vinegrettiä.

– Yksi vaihtoehto juhliin on keittolounas. Leivo sen kanssa herkullinen tuore leipä tai osta valmiina kaupasta. Aina ei tarvitse olla sen seitsemää sorttia, Pimiä sanoo.

Jälkiruokapöydästä ei tarvitse aina löytyä perinteistä kermakakkua. Isovanhempien kahvipöydistä tutut kuivakakut ovat nyt trendikkäitä, ja Pimiä vinkkaa kokoamaan niistä kakkubuffan. Kuivakakut voi valmistaa etukäteen pakkaseen eikä niitä tarvitse säilyttää kylmässä. Kakun voi rakentaa myös kääretortusta. Leikkaa torttu paloiksi, kokoa keoksi ja koristele vaikka marjoilla. 

Pellavalakanat pöydälle ja vanhat lasipurkit boolikulhoiksi

Juhlakattausta suunnitellessa kannattaa kaivaa kaappeja. Kaikkien astioiden ei tarvitse olla samanlaisia, vaan eri värejä ja kuvioita yhdistellään nyt rohkeasti. Kaiva kaapeista vanhat hopeat ja yhdistä niitä kullan- ja ruusukullanväristen aterimien kanssa – ne ovat nyt todella trendikkäitä.

– Hyödynnä vanhat keittiöpyyhkeet lautasliinoina, jotka ovat nyt vahva trendi maailmalla. Käytä kulhoja ja kuppeja eri tavalla, esimerkiksi kakut voi paistaa pienemmissä uuninkestävissä astioissa. Aalto-maljakot ja Riihimäen vanhat lasipurkit sopivat boolimaljoiksi, Pimiä listaa.

Vanhat pellavalakanat voi levittää pöytäliinoiksi, samoin isovanhempien vanhat pitsilakanat. Pienet reiät eivät haittaa, sillä lakanoita voi asettaa limittäin toistensa päälle tai reikien päälle voi laittaa vaikka kasveja. Pimiä vinkkaa hyödyntämään kattauksessa ja koristeluissa luonnonkukkia. Niitä saa poimittua ilmaiseksi eikä kukista tarvitse sitoa aina kimppua. Levitä kukat ja kasvien lehdet pöytäpinnan päälle ja lautasten väleihin. Esimerkiksi saniaisesta saa näyttävän koristeen juhlapöytään. 

Makuja merellä -akatemiaan m/s Finlandian luentosaliin oli löytänyt tiensä myös vaasalainen Tuula Rönkkö. Hän saapui paikalle tyttärensä innoittamana ja saikin luennolta runsaasti inspiraatiota omia kesäjuhliaan varten.

– Oli ihana kuulla, että juhlia voi välillä järjestää rennosti eikä kaiken tarvitse olla niin tip top. Aion kokeilla ainakin keiton tarjoamista juhlissa ja värit pitää ehdottomasti ottaa käyttöön kattauksessa, Rönkkö kertoo.

Luento pidettiin toukokouussa 2018.

Tuula Ronkko Vappua PimiäTuula Ronkko Vappua Pimiä
Tuula Rönkkö aikoo kokeilla Vappu Pimiän vinkkejä järjestäessään juhlia.
Liittyvät postaukset
  1. Herkullisin ruoka syödään ensin silmillä – lue food styling -vinkit Herkullisin ruoka syödään ensin silmillä – lue food styling -vinkit Pelkkä hyvä ruoka ei enää riitä. Panosta myös annoksen ulkonäköön – sillä on suuri merkitys mielikuviin.