Poimi parhaat vinkit satokausikasvisten hyödyntämiseen

Poimi parhaat vinkit satokausikasvisten hyödyntämiseen

Täytä lautanen sen hetkisen satokauden kasviksilla. Sesongin parhaimmat raaka-aineet ovat edullisia ja herkullisia, mutta tuovat myös monipuolisuutta ruokavalioon.

Eckerö Linen uusi Makuja merellä -akatemia kerää yhteen hyvästä ruoasta kiinnostuneet matkustajat ja laivan henkilökunnan. Akatemian ensimmäiset luennot täyttivät konferenssikerroksen luentosalin viimeistä penkkiä myöden, eikä ihme – aiheena kun olivat satokauden kasvikset ja niiden hyödyntäminen ruoanlaitossa niin kotona kuin laivan keittiössäkin.

Vuodessa lautaselle yli 170 kasvista

Luentoa pitämään saapunut, huippusuosittua Satokausikalenteria pitävä Samuli Karjula rohkaisee kaikkia käyttämään kasviksia monipuolisemmin. Suurimpana ongelmana Suomessa on kasvisten liian vähäinen käyttö, mutta myös yksipuolisuus. Monelta lautaselta kun löytyy vain sitä perinteistä salaattia, kurkkua, tomaattia, porkkanaa sekä paprikaa.

– Noin 90 prosenttia suomalaisten syömistä kasviksista ovat näitä perinteisiä ja kaikille tuttuja juttuja. Ei siis ihme, että kasvikset tuntuvat monista tylsiltä. Seuraamalla sesonkia lautasen sisällön saisi helposti monipuoliseksi, Karjula sanoo.

Kun kasvikset valitsee satokauden mukaan, saa vuodessa koottua helposti yli 170 kasviksen valikoiman. Lokakuussa herkutellaan esimerkiksi kaalilla, tammikuussa on appelsiinien vuoro ja kesän kynnyksellä retiisin sekä raparperin. Karjulan mielestä turhan moni vannoo pelkkien kotimaisten kasvisten nimeen.

– On ihan ok piristää ruokavaliota raaka-aineilla, joita ei saa Suomesta. Esimerkiksi taateli ja granaattiomena sopivat erinomaisesti kotimaisten kasvisten kaveriksi. Se on myös ekologista: appelsiinien syöminen talvella on paljon järkevämpää kuin kotimaisen tomaatin kasvattamien väkisin kasvihuoneissa.

Maksuttomat luennot houkuttelevat matkustajia

Makuja merellä -akatemian maksuttomille luennoille ovat tervetulleita kaikki matkustajat. Ensimmäisten joukossa saliin saapuivat sisarukset Tiina Posti ja Vesa Veijalainen. He saivat luennolta paljon hyviä vinkkejä kausikasvisten hyödyntämiseen omassa kotikeittiössä.

– Itse käytän monipuolisesti kasviksia, ja tykkään kokkailla erityisesti itämaisia ruokia. Suomalaiset eivät kuitenkaan uskalla kokeilla vieraampia juttuja. Ruokakauppojen henkilökunnalla ei useinkaan ole tarpeeksi osaamista, eivätkä he pysty antamaan käyttövinkkejä ja tarjoiluehdotuksia vieraampien raaka-aineiden käyttämiseen, Veijalainen sanoo.

– Kuulimme laivalla kuulutuksen ja olimme heti innoissamme, tänne on pakko päästä! Kauppaan ehtii myöhemminkin. Samulista luin jutun jo keväällä, ja sen myötä innostuin kuulemaan lisää hänen ajatuksiaan, Posti kertoo.

Matkustajien lisäksi akatemian luennoilla istuu myös laivan henkilökuntaa. He saavat niistä oppia oman työnsä kehittämiseen entistä paremmaksi. Yksi innokkaista mukana olleista oli Eckerö Linen pääkokki Peter Simu, joka lähti hyvillä mielin luentosalista kohti keittiötä.

– Päällimmäisenä mieleen jäi se, että kasviksia pitäisi käyttää paljon enemmän ympäri vuoden, ja myös paljon monipuolisemmin. Tulevien luentojen aiheiksi voisi nostaa lihat, kalat ja hedelmät. En osannut odottaa, että luento olisi näin hyvä, Simu kiittelee.

Luento pidettiin marraskuussa 2017.