Roope Havunen lähti merille vaarin jalanjäljissä

Roope Havunen lähti merille vaarin jalanjäljissä

Yksi m/s Finlandian uusimmista tulokkaista, reilun vuoden verran kokkina työskennellyt Roope Havunen on tuttu näky laivan kaikissa keittiöissä. Välillä työpäivät kuluvat pääkeittiössä eli hellassa, toisinaan hän paistaa burgereita grillin puolella. Joskus kutsu käy kylmäkeittiöön eli kallaan.

Ennen laivauraa Havunen työskenteli hotellin keittiössä keittiömestari Tuomas Sillanpään alaisena. Sillanpään siirryttyä Eckerö Linelle houkutteli hän mukaansa myös Havusen. Pienen harkinnan jälkeen ehdotus alkoi tuntua Havusesta hyvältä – olihan hänen vaarinsa myös merimies ja omaa kokemusta mies oli kerännyt jo armeijassa laivakokkina työskennellessä.

– Ensimmäinen työpäivä jännitti tosi paljon. Mietin paljon, millaisia tyyppejä täällä on ja millaista työskentely tulee olemaan erilaisissa olosuhteissa. Kaikki ottivat kuitenkin heti hyvin vastaan ja laivalle oli helppo tulla töihin, Havunen kiittelee.

Sillanpään oli helppo pyytää Havusta mukaan omaan tiimiinsä. Hän kehuu alaistaan nuoreksi monilahjakkuudeksi, joka tekee aina ahkerasti töitä ja pystyy työskentelemään monissa eri pisteissä sekä vaativissakin tehtävissä. 

Monenlaisia makuja laivan kaikissa kerroksissa

Kaikki m/s Finlandian kokit tekevät ruokaa niin asiakkaille kuin laivan henkilökunnallekin. Pääkeittiössä tehdään herkkuja sekä buffeeseen että messiin, joista jälkimmäinen on henkilökunnan ruokala. Kylmäkeittiössä hoidetaan buffetin kylmäpöytää sekä jälkiruokia, mutta myös kokoustilojen tarjoiluja. Grillin puolella pääsee valmistamaan asiakkaille lautasannoksia, joista burgerit ovat kestosuosikkeja.

– Välillä pääsee tekemään myös roudarin hommia, eli kantamaan varastosta raaka-aineita yläkerran keittiöön. Työtehtävät vaihtelevat päivästä riippuen, Havunen kertoo. 

Kokit painavat laivalla pitkiä päiviä. Työpäivät alkavat usein jo kello 6.30. Keskipäivällä on parin tunnin tauko, jonka jälkeen kokataan pitkälle iltaan asti – tunnin taukoa lukuun ottamatta. 

Havunen mainitsee laivalla työskentelyn parhaaksi puoleksi ne samat asiat, jotka toistuvat monen muunkin puheissa. Kollegat ovat kuin toinen perhe, ja pitkien kymmenen päivän vapaiden aikana ehtii hyvin irtautua työmoodista. 

– Myös kaikenlainen palaute auttaa jaksamaan. Esimieheltä saatu hyvä palaute on hienoa, mutta myös asiakkaiden palautteet ovat aina positiivisia. Niiden perusteella jaksan aina hymyillä loppupäivän.

Liittyvät postaukset
  1. Herkullisin ruoka syödään ensin silmillä – lue food styling -vinkit Herkullisin ruoka syödään ensin silmillä – lue food styling -vinkit Pelkkä hyvä ruoka ei enää riitä. Panosta myös annoksen ulkonäköön – sillä on suuri merkitys mielikuviin.