Viinin ja juuston yhdistäminen – kokeile myös kuplivaa!

Viinin ja juuston yhdistäminen – kokeile myös kuplivaa!

Viinin ja juustojen yhdistämisessä ajatellaan usein punaviiniä ja lisukkeina rypäleitä tai suolakeksejä. Onnistunut makuelämys syntyy usein kuitenkin jostain aivan muusta, kuten kuplivasta, juustosta ja pähkinöistä!

Vindirektin COO & Sales Manager Joonas Vainio ja Valion kenttämyyntipäällikkö Jani Lamminperä pitivät tunnelmallisen maisteluillan viinien ja juustojen parissa Makuja Merellä -akatemiassa m/s Finlandialla. Vainio ja Lamminperä rikkoivat perinteisiä ajatusmalleja kehottaen etsimään uusia makuelämyksiä ja näkökulmia viinin ja juustojen yhdistämiseen.

Valitse viini ruoan olemuksen perusteella

Makuparit kannattaa hakea juuston tai ruoan olemuksen perusteella. Ensimmäisenä kannattaa miettiä miten intensiivinen ruoka on. Kevyelle ruoalle valitaan kevyt viini ja voimakkaille mauille kuten Mustaleimalle kannattaa valita suhteellisen voimakas viini.

– Tämä on perusjuttu, mutta mielestäni kaikkein tärkein asia, kun lähestytään ruoan ja viinin yhdistämistä, summaa Vindirektin Joonas Vainio.

Juustojen makumaailmasta löytyy usein rasvaisuutta, hapokkuutta ja suolaisuutta. Rasvaisille juustoille kannattaa valita runsaan makuinen viini. Kuplat, raikkaus ja hapokkuus ovat tärkeitä elementtejä, jotka raikastavat muuten voimakkaan annoksen. Viinin ja juuston yhdistämisessä ajatellaan usein punaviiniä, mutta myös samppanja tai hapokas valkoviini toimivat erittäin hyvin.

Myös väkevöidyt viinit, kuten portviinit leikkaavat hyvin juustojen rasvaisuutta.

– Juustojen hapokkuus on mielenkiintoinen elementti, kun esimerkiksi yhdistetään hapokas juusto ja hapokas viini, lopputulos onkin yhtäkkiä pehmeämpi, kertoo Vainio.

Esimerkiksi useissa pehmeissä vuohenjuustoissa on voimakas hapokkuus, joka voi olla haastavaa tanniinisten punaviinien kanssa. Punaviini voikin yhtäkkiä maistua vuohenjuuston kanssa metalliselta, hapokas valkoviini saattaa olla siis turvallisempikin valinta.

Suolaisuus on myös tärkeä makuelementti. Suolaisuus reagoi viinin kanssa, niin että se vahvistaa makuja. Tanniininen punaviini saattaa voimistua liikaa, mutta kuplat ja hapokkuus toimivat hyvin. Suolaisen juuston rinnalle voi tuoda myös klassisesti makeutta.

Mitkä juomat toimivat parhaiten juustojen kanssa?

Vainio suosittelee hyväksi yleisviiniksi juustolautaselle makeaa valkoviiniä, kuten tokaita. Vainio jatkaa kuplien suosimista ja haastaa kokeilemaan kuohuvia ja juustoja, ne rikkovat juuston rakennetta ja tuovat makua enemmän esille.

– Kun juuston ottaa suuhun ja antaa sen hiljalleen imeytyä, maistaa päälle hieman pirskahtelevaa viiniä tai samppanjaa, niin suussa käynnistyy pienet bileet ja kaikki maut lähtee irti. Se on uskomaton makuelämys, tiivistää Valion Jani Lamminperä.

Kuten jo aiemmin todettu, samppanjat ja hapokkaat valkoviinit toimivat upeasti. Punaviiniksi kannattaa valita mehevä, runsas ja pehmeän tanniininen viini, kuten Amarone, Zinfandel tai Ripasso. Monesti myös kuivat siiderit ja brittityyliset oluet toimivat erittäin hyvin monien juustojen kanssa.

Vinkit juustojen tarjoiluun

Juustojen tarjoilussa erittäin tärkeä asia on temperointi. Juusto kannattaa ottaa pari tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jolloin juusto lämpenee ja sen aromit, maut ja tuoksut tulevat upeasti esiin. Viinirypäleitä, mandariineja tai muita hedelmiä tai marjoja Lamminperä ei suosittele sellaisenaan vaan suosii hillokkeita. Esimerkiksi viikunahillo tai kirsikkahillo toimivat hienosti. Marjoja keitetään hieman ja lisätään sokeria, jolloin kypsä hyvä maku tulee esiin. Joukkoon voi lisätä mausteeksi myös maisteltavaa viiniä, jolloin makumaailmat tukevat toisiaan. Lamminpää karsastaa myös suolaisia keksejä, mutta leivät ja miedot grissinit toimivat erittäin hyvin. Myös pähkinät tai tuotteet, joissa on vähän rasvaa tukevat makumaailmoja hyvin.

Mervi Valjakka ja Kristiina Ostamo varasivat risteilyn tarkoituksella Akatemian ajankohtaan.

- Hienoa että tällaisia järjestetään!, kiittelee Valjakka.

Molemmat yllättyivät uusista makuyhdistelmistä, kuten valkoviinistä juustojen makuparina. Myös hillokkeet juustojen kanssa oli hyvä tärppi ja vielä helppo tehdä. Samassa pöydässä istunut Virpi Aarikka kehui myös makuyhdistelmiä kuten samppanjan ja juuston yhdistelmää:

- Kuplat alkavat oikein tanssimaan suussa.

Yllätä juustonystävät uusilla makupareilla

Perinteinen juustotarjotin piristyy, kun otat mukaan 1–2 yllättävämpää makuparia. Suosittelemme kokeilemaan ainakin Valio AURA® juuston ja lakritsin sekä Valio Salaneuvos Vanhempi® juuston ja mantelimassan koukuttavia yhdistelmiä, jotka ovat hurmanneet jo monet maistelijat. Aina ei tarvitse koota kokonaista juustotarjotinta, vaan voit tarjota yhden juuston lisukkeineen alkupalana tai jälkiruokana. Alkupalaksi sopii etenkin Valio Juhla® Cheddar tahinin kanssa ja jälkiruoaksi Valio Keisarinna® kinuskikastikkeen ja rosépippurin kera.

Pähkinänpurijoille

Valio Juhla Cheddar® + patonki + tahini
Valio Mustaleima™ emmental + suolatut pistaasipähkinät
Valio Keisarinna® + hunajamantelit

Makean ystäville

Valio Keisarinna® + kermatoffee + kinuskikastike + rosépippuri
Valio Salaneuvos Vanhempi® gouda + mantelimassa
Valio AURA® sinihomejuusto + lakritsi

Hedelmien ja marjojen maistelijoille

Valio Karelia™ + mustikkakristalli
Valio Ritari® kermajuusto + lemon curd
Valio Salaneuvos Vanhempi gouda + paahdettu ciabatta + persikka

Aikuiseen makuun

Valio Alppi Kreivi® + rommirypäleet

Pääsiäiseen

Valio Keisarinna® + mämmi
Valio Kappeli® + mämminäkkärit

Jouluun

Valio Alppi Kreivi® + glögitaatelit
Valio AURA® Gold sinihomejuusto + pipari + karpalohillo

 

Juustomestarin vinkki: muista oikea tarjoilulämpötila!

“Juuston tarjoilulämpötilalla on valtava vaikutus sen makuun. Muista siis ottaa kovat, kypsytetyt juustot huoneenlämpöön 1–2 tuntia ennen tarjoilua. Silloin juuston maut ja aromit pääsevät parhaiten esille”, vinkkaa Valion juustomestari Anja Pölönen

The lecture was held in November 2018.

Luennolla asiantuntijavierailijana toimineen Valion kenttäpäällikkö Jani Lamminperän luentoa saapuivat kuulemaan Mervi Valjakka sekä Kristiina Ostamo. Myös Vindirektin Joonas Vainio kertoi vinkkejä viinin ja juustojen yhdistämisestä.