Kansainvälistä keittiötä maalaisotteella

Kevään tullen median monityöläinen Hanna Sumari nousee laivaan ja ottaa suunnakseen Viron Saarenmaan. Viisitoista vuotta sitten hommatussa kesäkodissa hän viihtyy miehensä kanssa aina kun töiltään ehtii.

Hanna Sumari kehottaa nauttimaan myös ruoka-annosten esillepanosta.Hanna Sumari kehottaa nauttimaan myös ruoka-annosten esillepanosta.
Hanna Sumari kehottaa nauttimaan myös ruoka-annosten esillepanosta.

Vuosien varrella Viron ravintolakenttä on kokenut melkoisen muutoksen.

”Aluksi tarjoiltiin perinteistä kotiruokaa, seljankaa ja sellaista. Nyt ravintoloitsijat ovat tosi kartalla, missä maailmalla mennään.”

Oma kosketus ruoanlaittoon näkyy kuitenkin edelleen, erityisesti Saarenmaan suunnalla. ”Ruoanlaitossa on positiivisella tavalla maalainen ote. Käytetään paljon läheltä tulevia raaka-aineita ja kasviksia. Kaikki käytetään kalanperkeitä myöten.”

Tallinnan ravintoloiden palvelusta kuulee monenlaista mielipidettä suomalaismatkailijoiden keskuudessa. Hannalla ei palvelun laadusta tai ystävällisyydestä ole pahaa sanaa sanottavana. Päinvastoin, monen ravintolan kohdalla hän nostaa erikseen vahvuudeksi henkilökunnan.

”Kaikki lähtee itsestä. Uskon että jos menee ravintolaan hymyilevänä ja ystävällisenä, saa hyvää palvelua. Metsä vastaa niin kuin huudetaan.”

Hanna on kalaruokien suuri ystävä, mutta hän vinkkaa kokeilemaan myös paikallisia juustoja ja makkaroita.

”Raakamakkarat ovat huikeita. Kaikkia muotoja ja makuja, sellaisia ei saa Suomesta. Niistä lähtee jalat alta.”

Hanna Sumari kehuu Villa Pajua loistavaksi fine dining -paikaksi.Hanna Sumari kehuu Villa Pajua loistavaksi fine dining -paikaksi.
Hanna Sumari kehuu Villa Pajua loistavaksi fine dining -paikaksi.

Hanna Sumarin suosikkilista

Virossa kannattaa Hannan mukaan ihailla ruokia myös silmillään: ”Esillepanot ovat kauniita ja ruoka on kaunista. Kiinnitä huomio esimerkiksi ihaniin, erilaisiin lautasiin."

Muhu

Alexander. Pädasten kartanossa sijaitseva ravintola on rankattu useana vuotena Viron parhaaksi ravintolaksi. ”Kallis, mutta upea. Kaiken kaikkiaan hieno elämys.”

Kalakohvik. Kuten nimikin sanoo, kalaruokiin keskittyvä ravintola. ”Kalakeitto on todella hyvää. Jälkiruoaksi kannattaa ottaa jäätelön ja hillon kanssa tarjoiltava pannukakku.”

Kuresaari:

Ku-Kuu. ”Täälläpäin ravintoloista saa käytännössä aina hyvää, tuoretta kalaa. Vanha rakennus meren rannalla. Oma pieni puisto ja laululava.”

Good Mood Food Cafe. Gluteeniton kahvila ja ravintola. “Tosi ihana paikka kesällä istua terassilla ruusupuskien keskellä. Aamiaiset parasta.”

Georg Ots Spa. ”Huippuravintola, jossa esimerkiksi liha ja kala on itse savustettua. Me käydään joka kerta täällä syömässä jotain. Alkupaloja ei kannata ohittaa – niissä on käytetty mielikuvitusta.”

Castello. ”Erittäin hyvä ruokaravintola, jossa modernit annokset. Lisäksi erittäin hyvät pizzat ja loistava palvelu.”

Tallinna:

Paju Villa. ”Fine dining –paikka, jossa silti hyvä annoskoko ja rento ilmapiiri. Loistava ruoka.”

Snoob. ”Ravintola tarjoaa elämyksiä. Järkyttävän hyvä ruoka, kannattaa kysyä keittiön suositteluja.”

Komeet. Hienostunut kahvila Solaris keskuksen yläkerrassa. ”Ihanat leivonnaiset. Valtavat ikkunat, joista näkee pitkälle Tallinnaan. Paikallisten suosiossa.

Pannkoogipubi Kompressor. Ravintola, jossa tarjolla pannukakkuja kymmenillä erilaisilla täytteillä.

Lusikas. ”Palkittu ravintola. Annokset riittävän suuria, mutta keveitä. Hienosti aseteltuja.”

NOP cafe & shop. ”Rento luomuruokaa tarjoava paikka, jossa näkee paljon ihmisiä tekemässä töitä. Ihana, mutta usein täynnä.”

Kokeile myös tämä: ”Voiruusu on vehnäpulla, joka on paistamisen jälkeen sivelty suolavedellä ja näin on saatu aikaan suolainen, rapea pinta. Tämä pitää syödä heti tuoreena.”

Hanna Sumari kehuu Villa Pajua loistavaksi fine dining -paikaksi.Hanna Sumari kehuu Villa Pajua loistavaksi fine dining -paikaksi.
Hanna Sumari kehuu Villa Pajua loistavaksi fine dining -paikaksi.

Pidätämme oikeuden muutoksiin. Tarkista ajankohtainen menu sekä aukioloajat ravintolan verkkosivuilta.