Tietoja haetaan, pieni hetki...

Tietoja haetaan, pieni hetki...

|

Makuja merellä -akatemia: Pipsa Hurmerinta kertoo joulun uusista mauista - perinteitä unohtamatta

Kokki Pipsa Hurmerinta vieraili m/s Finlandialla Makuja merellä -akatemian toisella luennolla kertomassa joulun makutrendeistä: Piristä perinteistä joulupöytää kevyemmillä herkuilla ja Lähi-idän mausteisilla mauilla. Ammattikeittiöiden parhaat vinkit tuovat helpotuksen myös kotikeittiön joulukaaokseen.

Suomalaiset pihtaavat joulua. Sitä mieltä on televisiosta tuttu kokki Pipsa Hurmerinta, joka alkaa herkuttelemaan glögillä ja pipareilla jo lokakuussa. Hänen mielestään joulu on niin ihanaa aikaa, että siitä kannattaa nauttia paljon pidempään kuin vain muutaman lyhyen viikon ajan.

Joulu on vuoden suurin ruokajuhla. Lähes jokaiselta suomalaiselta löytyy mielipide siihen, mitä kaikkea joulupöydästä pitää ehdottomasti löytyä. Perinteinen kala- ja lihapöytä sekä kinkku ovat edustettuina useammassa kodissa, mutta Hurmerinta vinkkaa yhdistämään niihin maailmalta tuttuja mausteita.

- Lähi-idän maut ovat nyt vahvasti pinnalla. Kaneli, tähtianis ja kardemumma sopivat loistavasti suomalaiseenkin joulupöytään. Hyödynnä esimerkiksi sumakkia tai sekoittele dukkah, joka on lempimausteseokseni, Hurmerinta sanoo.

Dukkah sekoitellaan erilaisista pähkinöistä, siemenistä ja sekalaisista mausteista. Kokeile esimerkiksi hasselpähkinöitä, korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä jeeraa. Levitä dukkah vaikka kasvisten päälle tai ripottele kinkun pintaan korppujauhon sijasta. Hurmerinta vinkkaa kokeilemaan myös sumakkia, jonka hapan ja raikkaan sitruksinen maku sopii ihanasti esimerkiksi graavikalan tai rosollin mausteeksi.

Kokoa kavereille crudite-lautanen

pipsa pitaa luentoa 2 490x292

Pipsa Hurmerinta hyödyntää ruokaideoita etsiessään Instagramia, joka on tärkeä työkalu kaikille ruoka-alan ammattilaisille. Yksi tämän hetken ruokatrendeistä on crudite-lautanen, joka on deluxe-versio parin vuosikymmenen takaisesta vihannesdippilautasesta. Valitse cruditeen värikkäitä vihanneksia ja tarjoile ne vaikka hummuksen, munakoisotahnan tai avokadodipin kera. Tämä helppo sormiruoka sopii erinomaisesti vaikka pikkujouluihin.

- Pienet yllätysmomentit ovat myös aina hauskoja. Itse aion kokeilla tänä vuonna laadukkaita perunasipsejä kaviaarin tai mädin sekä ranskankerman kera. Kaveriksi kylmää kuohuviiniä eikä muuta tarvita.

Hyödynnä jouluvalmisteluissa ammattikeittiöiden parhaimmat vinkit. Melkein kaikkien ruokien esivalmistelut eli misat pystyy tekemään jo hyvissä ajoin ennen varsinaista juhlapäivää. Kuori ja kuutioi ruoat valmiiksi ja hanki niille hyviä sekä tiiviitä säilytysastioita sekä uudelleensuljettavia pakastepusseja. Merkitse jokaiseen rasiaan sen sisältö ja valmistuspäivä – vaikka rasiat olisivatkin läpinäkyviä.

- Kirjoita menu ylös ja tee misalista, jossa lukee mitä pitää tehdä ja minäkin päivänä. Vedä yli hoidetut hommat, sillä se tuntuu ihan mahtavalta, Hurmerinta sanoo.

Makuja merellä - kokeile myös kotona

luennolle saapuneet_matkustajat 490x292

Makuja merellä -akatemiassa luennoinut Pipsa Hurmerinta keräsi kokoustiloihin suuren yleisön ja paikat olivat täynnä viimeistä penkkiä myöden. Mukana olivat myös Vantaalta reissuun lähteneet Sinikka ja Antti Ratia, jotka olivat tulleet risteilemään m/s Finlandialle juuri Hurmerinnan luennon takia. Ruokaihmisiksi tunnustautuvaa pariskuntaa kiinnosti erityisesti kaikki uudet joulun ruokaideat.

- Aiomme kokeilla ainakin crudite-lautasta, mätiä sipsien kera ja tottakai myös Pipsan glögireseptiä. Luento ylitti odotukset ja on kiva päästä jakamaan ruokavinkkejä myös kavereillemme, pariskunta innostuu.

Myös laivan keittiössä työskentelevä kokki Ronnie Sigg sai luennolta vinkkejä niin työhönsä kuin kotikeittiöönsäkin. Hän aikoo kokeilla ainakin riisipuuron keittämistä kookosmaidosta sekä dukkah-mausteseoksen hyödyntämistä erilaisissa ruoissa.

- Oli kiinnostavaa kuulla, miten asioita pystyy tekemään eri tavalla. Töissä tulee helposti tehtyä kaikki tuttujen kaavojen mukaan. Itse luen paljon ruokablogeja ja haen niistä uusia ideoita, samalla lailla sain irti tästä Pipsan luennosta, Sigg kertoo.

 pipsa ms_finlandialla_490x292

Pipsan vinkit herkulliseen ja helppoon jouluun:

  • Vältä ähky jakamalla joulu osiin. Syö lounaaksi kylmät kalat sekä lihat ja nauti päivälliseksi laatikot ja kinkku. Tuo niiden rinnalle kevyitä uusia kasvislisukkeita. Säästä jälkiruoka iltaan, jolloin jaksaa taas herkutella makeilla mauilla.
  • Huomioi joulupöydässä myös erikoisruokavaliot. Keitä riisipuuro kookosmaitoon niin, että puolet nesteestä on kookosmaitoa ja puolet vettä. Hyödynnä täysjyväriisiä tai mustaa riisiä, joka tuo puuroon ihanan värin.
  • Joulun raskaat ruokalajit vaativat rinnalleen myös kevyempiä vaihtoehtoja. Kokeile suikaloidusta punakaalista, granaattiomenan siemenistä ja persiljasta sekoitettua salaattia, joka on täydellinen pari jouluruokien lisäksi myös rasvaiselle makkaralle.
  • Hyödynnä granaattiomenaa myös kevyessä lisukkeessa appelsiinien ja pinaatin kera. Sitrushedelmät ovat parhaimmillaan juuri talvella.
  • Kypsennä kukkakaali kokonaisena ja mausta lempimausteillasi. Edullinen raaka-aine maistuu monelle ja on tuttu erityisesti arabimaailman ruokakulttuurista.
  • Muista kauniit ja edulliset kurpitsat. Myskikurpitsasta syntyy herkullinen hasselbacka, kun sen halkaisee puoliksi, poistaa siemenet ja maustaa. Tee kurpitsaan viillot, paista pehmeäksi ja valele vaahterasiirapista, chilistä ja ruskeasta voista sekoitetulla kastikkeella. Laita viiltoihin muutama laakerinlehti ja laita vielä hetkeksi uuniin maustumaan.

 

Pipsa kertoi reseptinsä - näin syntyy paras glögi, kokeile