Katkarapu-lohipihvit ja rapukastiketta

Katkarapu-lohipihvit ja rapukastiketta

Kunnon rapukastike vaatii tekijältä hieman enemmän aikaa, mutta se palkitsee varmasti maullaan. Kuohkeat katkarapu-lohipihvit toimivat maukkaana pääruokana tai osana isompaa pitopöytää. Annos on kesän 2018 Saaristolaispöytä-buffetpöydän menusta.

Näin syntyvät katkarapu-lohipihvit ja rapukastike

Määrä/koko: 4:lle
Vaikeusaste: Vaikea
Valmistusaika: 3 h

(gluteeniton, soijaton, ei sisällä pähkinää, ei sisällä kananmunaa) 

Katkarapu-lohipihvit

  • 350 g lohta
  • 150 g katkarapuja
  • 1 tl suolaa
  • pippuria
  • 3½ dl kermaa
  • 50 g katkarapuja
  • voita
  • öljyä

Rapukastike

  • 500 g katkaravun- tai ravunkuoria
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1 rkl konjakkia
  • 1 dl valkoviiniä
  • 4 dl kalalientä (tai vettä ja kalaliemitiivistettä)
  • ¼ sipulia pilkottuna
  • ¼ fenkolia pilkottuna
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ¼ punaista chiliä kokonaisena
  • 2 tähtianista
  • suolaa
  • pippuria
  • 2 dl kermaa
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 30 g voita

Koristeluun

  • tilliä
  • sitruunaa
  • ravunpyrstöjä

Aja lohi ja katkaravut hienoksi massaksi monitoimikoneen kutterilla. Mausta suolalla sekä pippurilla ja anna suolautua jääkaapissa vähintään kaksi tuntia. Laita massa jälleen kutteriin ja lisää kerma ohuena nauhana kutterin pyöriessä. Hienonna loput katkaravut karkeaksi ja lisää massaan. Jäähdytä hetki ja paista massasta pieniä pihvejä voi-öljyseoksessa.

Paahda ravunkuoria 180-asteisessa uunissa noin tunti. Laita kuoret kattilaan tomaattipyreen kanssa ja kattila liedelle. Lisää konjakki, sytytä halutessasi palamaan tai anna sen hetken haihtua ja lisää valkoviini. Kiehauta ja lisää kalalientä niin, että ravunkuoret peittyvät. Lisää kaikki vihannekset ja mausteet, keitä 20 minuutin ajan. Peitä kannella tai kelmulla ja anna levätä 1[Symbol]2 tuntia. Siivilöi liemi toiseen kattilaan ja keitä pois yksi kolmasosa. Lisää joukkoon kerma ja keitä taas kasaan yksi kolmasosa. Mausta viinietikalla. Esille laittaessa kiehauta kastike ja sekoita joukkoon sauvasekoittimella voi kylminä kuutioina.

Asettele katkarapu-lohipihvit tarjoiluvadille ja koristele tillillä, sitruunaviipaleilla ja ravunpyrstöillä. Tarjoile rapukastikkeen kera.