Planeetan puhtainta lihaa

Planeetan puhtainta lihaa

Puhdas ja antibioottivapaa liha on Atrialle sydämen asia sekä pitkän kehitystyön tulos. Atrian eläinlääkäri Taneli Tirkkonen vieraili m/s Finlandian Makuja Merellä -akatemiassa kertomassa taustoja työstä, jolla nämä tärkeät tavoitteet ollaan saavutettu.

Tirkkonen kertoo antibioottivapaan lihantuotannon olevan Suomessa ensiluokkaista. Suomalaiset siat voivat todella hyvin siihen nähden millaiset olot muualla EU:ssa sioilla on. Suomessa sioilla on paljon tilaa liikkua, ne syövät samanaikaisesti ja niiden saparot ovat ehjinä tallella. Saparo on porsaiden hyvinvoinnin mittari, sillä siat stressaantuvat helposti ahtaissa oloissa ja purevat silloin toistensa saparoita, jolloin ne joudutaan typistämään. EU:ssa on ollut 18 vuotta voimassa direktiivi, joka kieltää sikojen hännän typistyksen. Sitä noudattavat vain Suomi ja Ruotsi. Atrian sikatiloilla on keskimäärin noin 30 % enemmän tilaa kuin EU:ssa, Suomessa sialla on tilaa 0,9 neliötä kun EU:ssa tila on 0,65 neliötä.

– Missään muualla maailmassa ei ole niin hyvinvoivia sikoja kuin Suomessa, tämä johtuu siitä, että meidän on pitänyt järjestää niille enemmän tilaa, paremmat olosuhteet, enemmän virikkeitä ja meillä Suomessa siat syövät samaan aikaan, Tirkkonen kertoo.

Premiumlihaa Suomen parhailta perhetiloilta

Atrialla ajatellaan, että jos tekee työnsä niin hyvin kuin osaa, niin uskaltaa laittaa nimensä pakettiin ja äärimmäinen laadun sekä luottamuksen tae on, että tuottajan nimi lukee paketissa. Tirkkonen korostaa, että jokainen taho Atrialla tekee tinkimättömästi töitä eläinten ja kuluttajan hyväksi vastuullisella tavalla. Tämä tuotantoketju on todella pitkän työn tulos. Atrialla ollaan tehty vuosikymmeniä töitä sikaterveyden ja -hyvinvoinnin eteen, joten asiat pystytään tekemään todella hyvin.

– Maatasolla, kansallisesti ei ole montaa paikkaa maailmassa, jossa asiat olisivat paremmin kuin meillä Suomessa, Tirkkonen pohtii.

Antibioottivapaa tuotanto vastaa kuluttajan huoliin

Tirkkosen mukaan kuluttajatutkimuksien perusteella noin 70% kuluttajista oli vuonna 2017 enemmän tai vähemmän huolissaan antibioottien käytöstä eläinten kasvussa. Espanjassa käytetään noin 20 kertaa enemmän antibiootteja kuin Suomessa ja jopa 40 kertaa enemmän kuin Ruotsissa. Italiassa asia on otettu jo hyvin huomioon, mikä kertoo, että asiat ovat muuttumassa.

– Missään Atrian ketjussa antibiootteja tai lääkitystä ei käytetä ennaltaehkäisevästi tai kasvun edistämiseen. Tämä on ehdottomasti kielletty. Tirkkonen painottaa.

– Sairastuneet eläimet hoidetaan tietysti, mutta silloin ne eivät kuuluu antibioottivapaan tuotannon piirin.

Akatemiaa oli kuuntelemassa laaja joukko eri alan ihmisiä. Matkustajat kommentoivat:

– Luento oli kiinnostava, sain paljon uutta tietoa.

– Yllätyin suomalaisen lihan laadukkuudesta suhteessa ulkomaiseen lihantuotantoon.

– Porsaan hännän typistäminen tuntui hurjalta, en tiennyt että se liittyy stressireaktioon.

– Tiedän, että suomalaisia eläimiä kohdellaan hyvin, tähän oli mukava saada vahvistus.

The lecture was held in February 2019.

Matkustajat olivat tyytyväisiä luennolta saatuun infoon. "Yllätyin suomalaisen lihan laadukkuudesta suhteessa ulkomaiseen lihantuotantoon.", kommentoi eräs kuulijoista.