Keski-Virossa sinua odottavat upea luonto, rikas kulttuuriperintö ja viehättävät pienet paikkakunnat ihmisineen.
Tallinna–Käru–Viljandi & ympäristö–Tallinna 4 pv
Matkaohjelmaesimerkki:
Päivä 1: Lähtö Helsingistä m/s Finalndialla klo 9.00, saapuminen Tallinnaan klo 11.15. ajomatka kohti Viljandia, yöpyminen matkalla tai perillä (esim. Park Hotel Viljandi).
Päivä 2: Päivä Viljandisssa, yöpyminen.
Päivä 3: Päivä Viljandisssa, yöpyminen.
Päivä 4: Paluu Tallinnaan, paluulähtö Helsinkiin klo 18.30 tai vapaavalintainen yöpyminen Tallinnassa.
Keski-Virosta, kuten muustakin Virosta, kannattaa nauttia ajan kanssa.
Päivä 1
Kärusta Toosikannuun
Etelä- ja Keski-Viro on monelle valkoista aluetta kartalla. Lähdehän siis tutkailemaan. Tallinnasta matkansa alkavat voivat valita kahdesta tiestä: se vähän suorempi tie 2 (kohti Tarttoa) tai suoraan etelään suuntaava tie 15.
Tässä automatkaohjelmassa lähdemme Tallinnasta jälkimmäiselle tielle, sillä se vie pikkuruiseen Kärun kylään (86 km). Kylän nimi sattumoisin rimmaa herttaisen kärrymuseon kanssa. Radan viereisessä pikku rakennuksessa on yli 200 lastenvaunuja ja -rattaita usealta vuosisadalta.
Mikäli haluat ajella ensimmäiseksi yöksi lähellä olevaan (7 km) yöpaikkaan, on Toosikannu hieman erilainen valinta: Varaa huone aittahotellista (ks. kuva yllä) sekä ajankohta omatoimisafarille kohteen villieläinpuistoon (ennakkorekisteröidy nettisivulla ja lue tarkasti ajo-ohjeet pääportille).
Viljandinjärven ranta-alueella riittää tekemistä kesäisin.
Päivä 2
Viehättävä Viljandi
Sitten matka jatkuu Viljandiin. Valikoi itsellesi mieluisimmat kohteet esim. seuraavista:
Viljandin keskusta huokuu pikkukaupunkitunnelmaa – kapoisilla kaduilla tuntuu kuin sulautuisi osaksi vanhaa elokuvaa. Puutalojen lomassa seisoo raatihuone, yksi neljästä vanhimmasta kivitalosta. Se on edelleen alkuperäisessä käytössä. Näköaloja (ja vaihtuvia näyttelyjä) voi ihailla vanhasta vesitornista (ks. kuva alla). Istahda tauolle johonkin lukuisista ravintoloista tai kahviloista.
Pikkukaupungin komistus on ritarilinnoituksen rauniot ihan keskustan tuntumassa. 1500-luvulla se oli huomattavimpia linnoja Viron ja Latvian alueella. Astele mäelle (tai mäeltä) suoraan kaupungista tai ”takakautta” pitkin liki 100 vuotta vanhaa riippusiltaa. Aikoinaan se helpotti lähellä asuneen kartanonherran perheen kulkua vallihaudan yli linnan mäen sijainneeseen kappeliin. Nykyisin raunioille voi mennä vaikka piknikille ihailemaan maisemia. Linnanpuistossa järjestetään myös erilaisia tapahtumia.
Viljandin pikkukaupunkimaisen unista katukuvaa piristävät suuret punaiset betonimansikat (ks. kuva yllä). Syyn tälle on antanut naivisti Paul Kondasen maalaus ”Mansikansyöjät”, jonka henkilöhahmoja Viljandin asukkaiden kerrotaan muistuttavan. Itse maalaus puolestaan löytyy Kondasen taidekeskuksesta. Se sijaitsee vanhassa pappilarakennuksessa ja esittelee pääosin naivistista ja outsider -taidetta.
Perinnemusiikin keskus on parhaimmillaan musiikkitapahtumien aikaan, mutta voit piipahtaa siellä myös muutoin. Yläkerroksen takaosassa on kahvila, josta avautuu hulppeat näkymät ritarinlinnan raunioille.
Viljandinjärven ranta-alueella on kesäaikaan uimala ja hyppytorni, pallokenttiä, välinevuokrausta sekä liikunta- ja leikkialue kaiken ikäisille. Tai lähtisitkö reippailemaan järven ympäri, 13,5 km pitkälle luontopolulle?
Soomaan kansallispuistossa patikoit ympäri vuoden ja vuorokauden.
Päivä 3
Mielenkiintoiset Mulgimaa ja Soomaa
Lähialue
Viljandista etelään sijoittuu Mulgimaa. Historiallisesti mulgit olivat vauraita ja itsetuntoisia maanviljelijöitä, jotka omistivat suuria maatiloja. Sanotaan, että he ovat hieman kuin Suomen savolaiset. Mulgin elämyskeskuksen sisätilojen näyttelyt tarjoilevat heihin liittyviä tarinoita, mytologiaa, tietoa ja viihdettä koko perheelle. Piha aktiviteetteineen kunnioittaa elämyskeskuksen historiaa maatilan rakennuksina. Kivenheitto Mulgikeskuksesta eteenpäin ja tullaan Taageperaan. Siellä sijaitsee upea jugendtyylinen linnakylpylä Wagenküll, josta yöpymisen, ruokailumahdollisuuksien ja spakäynnin lisäksi löytyy ainutlaatuinen käyntikohde: Liisa Ihmemaassa -teemainen taianomainen puutarha. Tuhansia kukkia ja lukuisia humoristisia yksityiskohtia! Pääsylipun voi ostaa portilta tai etukäteen verkosta.
Toinen lähistön kohde, Wagenküllin linnan pikkusisko, on art nouveu -henkinen Holdren linna (sama arkkitehti Otto Wildau). Rakennuksen Pianomuseossa on esillä mittava määrä musiikkimaailman kaunokaisia.
Luontoystävät sisällyttävät matkohjelman johonkin kohtaan Soomaan - Pärnun ja Viljandin maakunnan rajalla sijaitsevan kansallispuiston (ks. kuva alla). Erityisen kiehtova se on alkukevään tulva-aikana, "viidentenä vuodenaikana", jolloin on mahdollista tehdä kanoottiretki ympäristöön levittäyvän veden myötä poikkeuksellisissa paikoissa. Kanoottiretki on upea kokemus myös syksyllä ja talvella taas potkukelkkailu oiva hupi. Alueella voi vierailla kaikkina vuodenaikoina, kesäaikana tee vaikka pieni kävelykierros suolla (suosittuja ovat esim. Riisa ja Majavapolku).
Põltsamaa sijaitsee keskellä Viroa isojen valtateiden risteyksessä, kivenheitto Viljandista koilliseen. Se tunnetaan siltojen, puistojen ja ruusujen kaupunkina. Alueella on monta kaunista kirkkoa ja useita kartanoita sekä mielenkiintoinen kivilinnoitus museoineen museoineen ja käsityömestareineen. Katre Arula mestarikoda -myymälästä löydät laadukkaita ja ainutlaatuisia luomuksia sekä rehellistä virolaista käsityötä.
Ajele sitten takaisin Tallinnaan tai lisää matkaasi toinen kiertomatka joko Tarton tai Pärnun suuntaan riippuen siitä, missä päin kiertomatkareittiä olet viimeksi liikkunut.