Automatka Virossa: Länsi-Viro ja saaret

Aivan omanlaisensa Viro avautuu, kun suunnataan Länsi-Viroon. Katso vinkkimme road tripille. Suuret saaret ja rannikko poikkeavat jo luonnoltaan manner-Virosta. Kiehtovat lauttamatkat tuovat matkantekoon oman pikantin lisänsä. Katso vinkit omatoimiseen autoreissuun.

Tallinna–Haapsalu–Hiidenmaa–Saarenmaa–Pärnu–Tallinna 5–6 pv

Matkaohjelmaesimerkki

  • Päivä 1: Lähtö Helsingistä m/s Finlandialla klo 9.00, saapuminen Tallinnaan klo 11.15. Ajomatka Haapsaluun, yöpyminen Haapsalussa (Hotel Hestia Haapsalu Spa). 
  • Päivä 2: Päivä Hiiumaalla, yöpyminen Saarenmaalla (Grand Rose Spa). 
  • Päivä 3: Päivä Saarenmaalla, ajomatka mantereelle. Yöpyminen Pärnussa (Hotel Hedon Spa, Tervis Medical Spa, Tervise Paradiis, Estonia Resort Hotel & Spa, Hotel Hedon Spa).
  • Päivä 4: Päivä Pärnussa, yöpyminen Pärnussa (ks. hotellit yllä).
  • Päivä 5: Paluu Tallinnaan, vapaavalintainen yöpyminen Tallinnassa tai paluulähtö Helsinkiin klo 18.30. 
  • Päivä 6: Paluulähtö Helsinkiin klo 12.00 tai klo 18.30. 

Punainen, vanha majakka seisoo kalkkikivijyrkänteen laidalla. Ilta-aurinko paistaa. Punainen, vanha majakka seisoo kalkkikivijyrkänteen laidalla. Ilta-aurinko paistaa.
Pakrin majakka sijaitsee Pakrin niemellä.

Päivä 1

Tallinnasta välipysähdyksin Haapsaluun

Suosittelemme, että suuntaat Tallinnasta rannikon suuntaisesti kohti länttä. Ota aikaa muutamalle pysähdykselle ennen Haapsalua. Ensimmäinen niistä on Keilassa. Siellä on hieman erilainen putous: korkeus on 6 metriä, mutta leveyttä on kymmeniä metrejä. Uskallatko riippusillalle?

Paldiski oli entisen Venäjän tsaarivaltion ja Neuvostoliiton merkittävin meritukikohta. Siellä oli mm. Neuvostoliiton suurin  ydinsukellusveneiden miehistön koulutuskeskus. Paldiskissa on säilynyt merkkejä sotilaskaupunkiajasta, jolloin tavallinen ihminen ei sinne päässyt. Kierroksen voi aloittaa vaikka päärautatieasemalta, joka on rakennettu omalaatuista, sotilaallisten rakennusten tyyliä mukaillen. Se on säilynyt hämmästyttävästi miltei alkuperäisessä asussaan.

Paldiskin satamasta piti tulla tärkeä tukikohta Venäjän puolustusjärjestelmässä ja tsaari Pietari I suunnitteli henkilökohtaisesti sen hollantilaistyyppiset linnoitukset. Pakrin niemen linnoitus, jossa oli viisi bastionia, hakattiin yhtenäisenä korkeaan kalkkikivirantaan. Maavallit olivat 4 metriä korkeita ja ulottuivat 17 metriä merenpinnan yläpuolelle. Vuonna 1790 linnoituksessa oli yli 40 tykkiä.

Vuosina 1939–1940 vallihautoihin rakennettiin öljyvarastot ja rautatie linnoitukselle. Se tuhoutui sodan aikaan. Seuraavina vuosina valleista otettiin hiekkaa rakentamiseen, minkä vuoksi vallit katosivat itä- ja kaakkoisbastionin välistä. Alue oli pitkään suljettu, joten sinne kehkeytyi omintakeinen luonnonympäristö.

Pakrin yli 130-vuotias majakka sijaitsee niemen luoteiskärjessä korkealla kalkkikivijyrkänteellä. Sen edeltäjä seisoo edelleen vieressä aivan merenrantatörmällä ja todennäköisesti sortuu mereen lähivuosina. Matka jatkuu.

Rummu (kuva yllä) on erikoinen paikka. Alueella aloitettiin kalkkikiven ja marmorin louhinta jo vuonna 1938 ja työvoimana käytettiin viereisen Murrun vankilan vankeja. Louhinnasta jääneestä aineksesta syntyi pikkuhiljaa valtava tuhkamäki. Sitten vankityöt ja toiminta päättyivät, veden salaojitus lopetettiin ja louhos hautautui veteen. Veden alle jäivät kaikki: teollisuusrakennukset, laitteet ja kasvillisuus. Nykyisin alueella järjestetään opastettuja kierroksia (yö/päivä) ja siellä voi kokeilla SUP-lautailua tai uida. Pysähdy portille pääsymaksua varten ja aja sitten parkkiin lähemmäksi aluetta. Ylös mäelle johtaa haastava kävelypolku, mutta näkymät ovat hulppeat!

Yöksi ajetaan Haapsaluun. Käy iltakävelyllä rantapromenadilla (kuvassa alla) ja aisti pikkukaupungin pittoreskia tunnelmaa.

Lisäinfoa kohteista

Kaksi alle kouluikäistä poikaa tutkii modernia museotilaa. Sen seinät ovat kuin kuva merenpohjasta.Kaksi alle kouluikäistä poikaa tutkii modernia museotilaa. Sen seinät ovat kuin kuva merenpohjasta.
Käinassa sijaitsee koko perheen kohde Tuuletorn – Windtower Experience Center.

Päivä 2

Päivä Hiidenmaalla, illaksi Saarenmaalle

Heti aamulla suunnataan lautalle. Lauttalippu kannattaa ehdottomasti ostaa etukäteen. Ensinnäkin, muutoin et ehkä mahdu kyytiin ja toiseksi, autolla siirtyminen tapahtuu todella helposti automaattisen rekisterinumeron etälukijan avulla.

Hiidenmaa. Hiidenmaa ”pääkaupunki” on Kärdla, josta voi ottaa vauhtia saarikierrokselle. Hiidenmaa on kuulu majakoistaan ja ne ovatkin kiehtovia (Kõpu, Ristna, Tahkuna, Hiiiessaare). Merkitse ne kartalle, huomaa kuinka lyhyitä välimatkat ovat ja lähde kierrokselle. HUOM! Ne ovat hyvin erikuntoisia, eikä kaikkiin pääse sisälle.

Saaren uusi kohde on elämyskeskus Tuuletorn – Windtower Experience Center Käinassa. Sitä voi kutsua museon, tiedekeskuksen, satumaailman ja leikkipuiston yhdistelmäksi. Rakennus esittelee Hiidenmaan syntyä, vedenalaista maailmaa ja tärkeimpiä rakennuksia.

Matkaa saaren eteläosan lautalle, puikkaa Kassarin saarelle (yhdistyy penkereellä pääsaareen) ja tee kävely Sääretirpin alueelle – se on mantereelta pitkälle mereen pistävä särkkä, niemen kärki Hiidenmaan kaakkoisosissa. Auton joutuu jättämään kauemmas, mutta särkälle vie helppokulkuinen polku.

Siirry iltaan mennessä vielä Saarenmaalle. Lautta lähtee Sõrusta Saarenmaan Triigiin.

Etäisyydet ovat Saarenmaallakin lyhyitä eikä harmita, vaikka ajaisit Saaremaalla yhtä kyytiä etelään yöpymään Kuressaaressa ja palaisit saaren pohjoisosiin seuraavana aamuna (Triigi – Kuressaare 44 km).

Lisäinfoa ja koordinaatit kohteisiin


Syysmaisema, jossa on kivilinna. Sitä ympäröi puisto ja hiekkakäytäviä. Taustalla näkyy meri.Syysmaisema, jossa on kivilinna. Sitä ympäröi puisto ja hiekkakäytäviä. Taustalla näkyy meri.
Kuressaaren piispanlinna kuuluu Viron parhaiten säilyneisiin puolustusrakennelmiin.

Päivä 3–4

Saarenmaalla vierähtää parikin yötä

Saarenmaa (Kuressaari – Muhu 75 km, Muhu – Pärnu 70 km)

Saarenmaa on Viron suurin saari ja se eroaa manner-Virosta monin tavoin. Hiidenmaan tavoin luonto Saarenmaalla tarjoilee mielenkiintoista katsottavaa. Molemmat saaret ovatkin osa UNESCO:n biosfäärialuetta ja Green Destination TOP100 -listalla.

Mielenkiintoisia kohteita ovat Vilsandin kansallispuisto (saari) majakoineen, muuttolintuineen ja villiorkideoineen ja Viidumäen luonnonsuojelualue. Erikoisia ovat myös Kaalin meteoriittikraateri, Pangan rantajyrkänne (ks. kuva alla) sekä Koigin räme.

Saarenmaan kupeessa sijaitsevat Vilsandin lisäksi pikkusaaret Abruka, Ruhnu ja Viirelaidi, joihin voi tehdä veneretken. Viron vanhin purjelaiva Hoppet tekee päiväretkiä Kuressaaresta juuri Abrukaan.

Kulttuurin ja historian ystävä löytää Saarenmaalta keskiaikaisia kivikirkkoja, Maasin ritarikunnan aikaisen kivilinnan rauniot ja sodanaikaisia rakennelmia. Saarenmaan ”pääkaupunki” on Kuressaari, jossa on viehättävä vanhakaupunki ja pitkä kylpyläperinne. Omalaatuinen Kuressaaren piispanlinna on myös mielenkiintoinen kohde.

Majakkakierrosta voi jatkaa ajamalla saaren eteläkärkeen Sõrven majakalle museoineen ja kävellä kynnäksellä. Suomalaisia viehättävät usein myös saaren tuulimyllyt, mm. Anglan perinnekulttuurikylässä (ks. kuva yllä). Kurkkaa myös Saarenmaan värikkääseen tapahtumakalenteriin.

Tiedätkö muuten, miten viikingit liittyvät saaren historian? Salme-laivan hylyn löytymisen myötä Saarenmaalla kirjoitettiin viikinkien maailmanhistoria uusiksi.

Jos et halua jäädä toisen yön yli Saarenmaalle, suuntaa ennen iltaa Muhun saarelle. Sielläkin on katsottavaa: Koguvan kylä maatalousmuseoineen (Muhun historia ja arkkitehtuuri), Üügun törmä, kaunis Katariinan vanha kirkko, talojen koristellut ovet, strutsitila, Tihusen hevosmatkailutila, Muhun keskus Liiva sekä nykyisin hotellina toimiva Pädasten kartano (ks. kuva alla).

Ja sitten Kuivastusta lautalla mantereelle Virtsuun!

Lisäinfoa ja kohteiden koordinaatit

Saarenmaa

Luonto:

Majakat

Muhu:

Nuori nainen ja mies istuvat puisella sillalla katsellen lampea. Lammessa on suihkulähde.Nuori nainen ja mies istuvat puisella sillalla katsellen lampea. Lammessa on suihkulähde.
Pärnussa kannattaa viipyä myös puistoissa.

Päivä 4–5

Pärnu on suloinen kesäkaupunki

Yöpyminen: Hotel Hedon Spa, Tervis Medical Spa, Tervise Paradiis, Hestia Hotel Strand, Estonia Resort Hotel and Spa

Pärnu on suloinen kesäkaupunki. Siellä kannattaa ehdottomasti viettää kaksi yötä. Lähde rantaan, rantapuistoon ja -polulle; anna tuulen liehutella tukkaasi aallonmurtajalla. Vietä aikaa kylpylässä tai käy kaupunkiin kaupunginportin kautta ja kävele ristiinrastiin vanhakaupunkia piipahtaen museoihin, kirkkoihin tai gallerioihin. Pidä taukoa kahvilassa tai ravintolassa.  

Luontoihmiset takuulla nauttivat Pärnusta. Noin 3 km Virtsun satamasta sijaitsee maalauksellisten rantojen ympäröimä Puhtulaidin niemi - kiitä onneasi, jos osut sinne arktisten lintujen kevätmuuton aikaan! Ihastuttava lyhyempi retkipolku Virtsun lähellä on Salevere, jonka sanotaan olevan keväisin Länsi-Viron kaunein paikka. Itse Pärnussa luontoon tutustuminen voi alkaa rantaniityn luontopolulta. Tai valitse rannikon vaellusreitti, jos sinulla on enemmän aikaa.

Jos vuokraat pyörän, onnistut ottamaan haltuusi paljon isomman alueen hukkaamatta luontoyhteyttä. Toki autollakin pääsee! Linnut ja bongarit viihtyvät sulassa sovussa Audrun pengerrysalueella. Valgerandin ranta sopii meren ja metsän ihasteluun myös perheille, luonnon tosiharrastajat suuntaavat usein Matsalun kansallispuistoon. Siellä on rantakaislikoiden ja lehtoniittyjen lomassa myös vierailukeskus.

Varsinkin huonolla säällä luonnonystävän päivä kuluu Pernovan luontotalossa Pärnussa. Todellinen luonnontutkija lähtee puolestaan Soomaan kansallispuistoon. Sen kestokävijät toivovat lumen sulamista tai runsaita sateita seuraavaa Soomaan kevättulvaa (ks. kuva yllä). Tällöin matalammat metsät ja tiet ovat tulvan peitossa ja alueella pääsee liikkumaan kanootilla. Tätä kutsutaan ns. viidenneksi vuodenajaksi (ei joka vuosi).

Melominen onnistuu muunakin vuodenaikana. Paikallinen erikoisuus ovat haapiot – yhdestä puusta rakennetut veneet. Soomaan haapio onkin hyväksytty UNESCO:n aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.  

Kulttuurin ystävä puolestaan suuntaa Pärnussa nykytaiteen museoon ja kaupungingalleriaan. Viipyile myös puistoissa ja kurkista pihoihin. Pärnun omakotitalokulttuuri on hyvin omintakeista ja tarjoilee toinen toistaan kiehtovampia rakennuksia ohikulkijoidensa ihasteltavaksi (mm. Henon ja Steinerin talot sekä Töstamaan kartano opastettuine kierroksineen). Mikset lähtisi myös tutustumaan paikallisiin käsityöjuomiin – kohteita on Pärnussa ja sen lähiympäristössä paljon.

Lapsetkin viihtyvät tässä kaupungissa: kesäkelillä todella pitkä merenranta on parhaimmillaan ja vesi lämpenee matalalla rannalla nopeasti. Huonommalla kelillä on ehkä hauskempaa pulikoida sisätiloissa eli Tervise Paradiisin (ks. kuva) altailla.

Lasten kanssa voi lähteä kiertämään myös lähistöllä olevaa Pärnun rantaniityn luontopolkua, joka 600 metriä pitkä ja laudoitettu. Sitä on helppo kiertää lastenvaunuillakin. Polulla on myös näköalatorni.

Lasten omia erityiskohteita Pärnussa ovat matelijoiden valtakunta Mini Zoo ja kaikenikäisten käsityökeskus Maarja-Magdaleena kilta. Lähistöllä sijaitsevat myös keksijäkylä-teemapuisto Lottemaa, vallaton alpakkafarmi, joulupukin ympärivuotinen asumus Korstnan tila ja Valgerannan seikkailupuisto (ks. kuva alla) yläköysiratoineen ja vaijeriliukuineen.

Pärnussa voi myös ajaa kartingia tai seikkailla liikennepuistossa. Monet lapset rakastavat eläimiä – pistäytykää siis perhostalossa tai eläin- ja lintupuisto Teisperessä ja mikäli lauttamatkojen jälkeen vielä halajaa vesille ja saarireissulle, pääsee Pärnusta kätevästi esim. Kihnuun.

Pärnu – Tallinna (127 km) 

Tämä Road trip päättyy Tallinnaan. Matkalla sinne voit tehdä pienen mutkan ja poiketa omatoimisafarille Toosikannun villieläinpuistoon (ennakkorekisteröidy nettisivulla ja lue ohjeet portille). Tallinnassa loma voi jatkua haluamallasi tavalla. Palaa suoraan Suomeen tai viivy vielä yön yli Tallinnassa. Majapaikkaehdotuksia  löytyy verkkosivujemme hotellipaketit kohdasta. 

Lisäinfoa ja koordinaatit kohteisiin

Pärnu/luonto

Pärnu/lapset


Pidätämme oikeuden ohjelmamuutoksiin.