Telliskivi – täällä hurahtaa helposti koko päivä

Kalamaja Visit Tallinn/Kadi-Liis KoppelKalamaja Visit Tallinn/Kadi-Liis Koppel

M/s Finlandian kiinnittyessä maihin Tallinnassa, moni risteilymatkustaja suuntaa katseensa totutusti Tallinnan kauniiseen siluettiin Vanhankaupungin torneineen ja linnoituksineen. Ollaan vielä aamupäivän puolella ja päiväksi Tallinnaan saapuneilla on yhteensä reilut seitsemän tuntia aikaa tutustua kaupunkiin ennen kuin on aika palata terminaaliin ja kotimatkalle. Tallinnassa suunnaksi kannattaa kuitenkin valita vaihtelun vuoksi Telliskivi ja Kalamaja. Vanhankaupungin tuntumassa sijaitsevat alueet tarjoavat erilaista nähtävää Vanhankaupungin kolunneille.

Ota ratikka kohti Kalamajaa ja Telliskiveä

Tram 2 Kalamaja Visit Tallinn/Erik PeinarTram 2 Kalamaja Visit Tallinn/Erik Peinar

Sisäinen kompassi kannattaa kääntää kohti Kalamajaa ja sen ytimessä sijaitsevaa Telliskiveä, kiinnostavaa urbaania teollisuuskeidasta. Kalamajan alueelle pääsee helposti kävellen niin satamasta kuin Vanhastakaupungista. Jalkojaan säästävän valinta taas on hypätä raitiovaunun (numerot 1 tai 2, pysäkki Telliskivi) kyytiin Koplin suuntaan.

Rennosti puutaloja katsellen

Kalamaja streets Visit Tallinn/Kadi-Liis KoppelKalamaja streets Visit Tallinn/Kadi-Liis Koppel

Värikkäästä puutalorivistöstä tunnistaa saapuneensa oikeaan kaupunginosaan. Kalamajaa ovat nimensä mukaisesti asuttaneet 1300-luvulta lähtien kalastajat, kalakauppiaat ja veneenrakentajat. Nykyisin alueen hintataso on noussut sen muuttuessa työväenluokkaisesta keskiluokkaiseksi, ja naapurustoon on noussut varsinkin nuorten ja luovien ihmisten suosima kaupunkikulttuurin pyhättö, Telliskivi.

Telliskiven suosikkikohde – Fotografiska Tallinn

Tram 2 Kalamaja Visit Tallinn/Erik PeinarTram 2 Kalamaja Visit Tallinn/Erik Peinar

Fotografiska Tallinn on kansainvälisesti tunnustetun Tukholman Fotografiskan ensimmäinen sisarmuseo. Se sijaitsee Telliskiven luovan keskuksen sydämessä ja tuo huippuvalokuvan tutkailtavaksi Tallinnan-reissulle. Esillä on kansainvälistä valokuvataidetta sekä nousevia kykyjä. Museon ylimmässä kerroksessa sijaitsevasta tasokkaasta ravintolasta avautuu näkymä Tallinnaan.

Osoite: Telliskivi 60a/8

Balti Jaama Turgilla on moderni toritunnelma

Kalamaja streets Visit Tallinn/Kadi-Liis KoppelKalamaja streets Visit Tallinn/Kadi-Liis Koppel

Telliskiven luovan keskuksen sekä rautatieaseman vieressä sijaitseva Balti Jaama Turg on Viron suurin tori ja varsin moderni sellainen. Siellä on perinteistä toritoimintaa, kuten vihannesten myyntiä, kauppahallimyymälöitä kala- ja lihatiskeineen, erikoismyymälöitä juustopuodista leivonnaisputiikkeihin sekä yläkerrassa street food -ravintoloita ja vintage- ja vanhantavaran myymälöitä.

Osoite: Kopli 1

Risteilypäivän lounasvinkit Telliskiveen

Telliskiven alueelle tyypillistä on tehdasromanttinen tunnelma, puheensorina sekä kutsuvat pienet kahvilat, putiikit ja kontit. Lounasta ja aamiaista kaipaavalle Telliskivestä löytyy monta eri makuun sopivaa vaihtoehtoa. Esittelemme alla muutamia alueen ravintoloita. Lisää vinkkejä ravintoloista eri puolella Tallinnaa löydät täältä. Katso myös, mitkä ovat Tallinnaan asettuneiden suomalaisten suosikkeja kaupungissa.

F-Hoone on suomalaisten ikisuosikki

Telliskiven luovassa keskuksessa sijaitseva F-Hoone on suomalaisten kestosuosikki. Entisen tehdassalin tiloissa oleva ravintola on trendikkään kodikas ja tarjoaa kohtuuhinnalla monenlaista syötävää lounaasta illalliseen jälkkäreitä unohtamatta. 

Osoite: Telliskivi 60a

Fotografiska Tallinn -ravintola

Fotografiska Tallinn -valokuvataiteenmuseon ylimmässä kerroksessa sijaitseva ravintola panostaa laatuun ja ympäristöystävällisyyteen. Ravintola toimii zero waste -periaatteella eli raaka-aineista pyritään hyödyntämään kaikki. Isolta terassilta aukeaa hyvät näkymät Tallinnaan.

Osoite:Telliskivi 60a-8

Uniikki miljöö Peatuksessa

Peatus-ravintolan kaltaista ei ihan heti tule vastaan. Aivan Telliskiven vieressä sijaitseva ravintola on nimittäin rakennettu Neuvostoliiton aikaisiin junanvaunuihin. Tarjolla on katuruokatyylistä ruokaa sekä juotavaa ja kesäisin voi paistatella päivää terassilla. 

Osoite: Telliskivi 62 

Tee ostoksia designnälkään

Telliskivi Shopping Visit Tallinn/Krõõt TarkmeelTelliskivi Shopping Visit Tallinn/Krõõt Tarkmeel

Kylläisenä jaksaa taas jatkaa tehdasmiljöön keskellä samoilemista. Telliskivi Loomelinnak -keskus on sisustuksen, designin ja taiteen ystäville ehdoton kohde. Telliskiven suunnalla päiväänsä viettävän ei varsinaisesti tarvitse löytää kuin tämä keskus, ja päivä tuntuu kuluvan liiankin nopeasti.

Yksi omaa putiikkiaan pitävistä taiteilijoista on vaatesuunnittelija Kätlin Kikkas, jonka KÄT Design -merkin ovat huomioineet myös Viron Golden Needle -muotipalkinnon tuomarit ja sen vaatteet suunnitellaan ja valmistetaan Virossa. Skandinaavista estetiikkaa ja tyyliä arvostava löytää liikkeestä todennäköisesti jotain mieluista.

Sisustukseen hurahtaneet saavat todennäköisesti inspiraation puuskan, kun edessä aukeaa Homeart-sisustusliike. Skandinaavishenkistä pientavaraa, viherkasveja ja esimerkiksi keittiötarvikkeita myyvässä putiikissa voi hengähtää pidemmänkin tovin, sillä tilassa toimii myös viihtyisä kahvila.

Lisää nähtävää Kalamajassa

Ilmeisintä tekemistä Kalamajan kaupunginosassa vierailtaessa on kävellä ristiin rastiin puutalokaupunginosan katuja, bongata yksityiskohtia, aistia tunnelmaa ja piipahtaa välillä vaikkapa kahville eteen osuvaan kahvilaan. Alla lisäksi muutamia nähtävyyksiä, jotka löytyvät Kalamajasta.

Lentosatama eli Lennusadam

Lentosataman merikeskus sijaitsee Kalamajan pohjoisosassa Tallinnanlahden rannalla. Lentosataman näkee jo kaukaa. 1900-luvun alussa rakennetut vesitasolentokoneiden hangaarit pitävät siitä huolen. Niiden sisällä on Lentosataman Merikeskus, jossa on noin 200 alkuperäistä näyttelyesinettä, vetonauloina esim. Lembit-sukellusvene sekä höyryjäänmurtaja Suur-Tõll. Lentosatama on osa Viron merimuseota.

Osoite: Vesilennuki tee 6

Patarei

Patarein merilinnoitus sijaitsee Tallinnanlahden rannalla, Kalamajan pohjoisosassa Lentosaman lähellä. Patareilla on vaiherikas, karukin historia. Se rakennettiin linnoituskäyttöön Venäjän tsaari Nikolai I:n käskystä vuonna 1840. Sitä on käytetty myös sotilasparakkeina ja myös vankilana. Turvallisuussyistä Patareihin ei pääse tutustumaan sisälle kuin poikkeustapauksissa. Sen tiloissa on pidetty esim. Patarein historiaan liittyviä näyttelyitä. Se on silti ajatuksia herättävä näky myös ulkoa.

Osoite: Kalaranna 28

Proto-keksintötehdas

Proto-keksintötehdas on yhdistelmä nykytekniikka ja steam punkia. Täällä tutustutaan viime vuosisadan merkittävimpiin keksintöihin virtuaalimaailman avulla: lennä vaikkapa kuumailmapallolla tai ota junanvaunussa taistelussa mittaa ryöstäjistä. Proto on rakennettu vanhaan sukellusvenetelakan halliin, mikä luo uniikin tunnelman. Täällä viihtyvät lapset ja lapsenmieliset aikuiset.

Osoite: Peetri Tänav 10

Kalamajan puistohautausmaa

Kalamajan puistohautausmaan historia ulottuu vuoteen 1561, jolloin sinne haudattiin noin 2000 ruotsalaista Liivinmaan sotien yhteydessä. Vuosisatojen aikana se on toiminut perustamistarkoituksessaan, kunnes se suljettiin vuonna 1950. Hautausmaa muutettiin puistoksi vuonna 1954 ja julistettiin luonnonsuojelualueeksi vuonna 1993.

Osoite: 10411 Tallinn