Tallinna

Tallinna nähtävyydetTallinna nähtävyydet

Tallinna on monipuolinen kohde kaikenikäisille. Se tarjoaa kulttuuri- ja viihde-elämyksiä ja laadukkaine ravintoloineen hyviä makuelämyksiä. Myös kahvilakulttuuri on Tallinnassa omaa luokkaansa. Kaupungin kauneussalongit ja terveyspalvelut tarjoavat pientä hemmottelua ja asiantuntevaa palvelua ja ostosmahdollisuudet kauppakeskuksista erikoisputiikkeihin ovat hyvät. Tallinnassa on myös koettavaa lapsille, jotka innostuvat erilaisista puuhapuistoista. Tallinnassa kannattaa lähteä myös Vanhaakaupunkia edemmäs. Kaupungista kuoriutuu silloin aina uutta nähtävää.

Huomioithan, että COVID-19-tilanteesta johtuen kohteiden aukioloajoissa saattaa olla muutoksia.

Tallinnassa lähiaikoina


Tallinnan nähtävyyksiä

Fotografiska

Uuden valokuvataiteen keskus Fotografiska Tallinn sijaitsee suomalaisten suosimassa Telliskivessä ns. Punaisessa talossa. Se esittelee kansainvälistä valokuvataidetta monipuolisesti. Vaihtuvia näyttelyitä on esillä useampia. Tallinnan Fotografiskan katolla kuudennessa kerroksessa sijaitsee baari ja ravintola, jota vetää Viron tunnetuimpiin kuuluva keittiömestari Peeter Pihel. Tallinna Fotografiska on Tukholman Fotografiskan ”sisarmuseo”.

Osoite: Telliskivi 60a/8

Kuva: Tiina-Liina Uudam

Maarjamäen kartano

Noin kymmenen minuutin bussimatkan päässä keskustasta sijaitsee Maarjamäen kartano. Se ympäröivine puistoalueineen on lapsiystävällinen vierailukohde. Kartanon Viron historiallisessa museossa on runsaasti koettavaa koko perheelle. Siellä on myös Lasten tasavalta, joka opastaa lapsia valtion toimintaan helposti lähestyttävästi. Isolta ja viihtyisältä kartanoalueelta löytyy leikkialue, jossa on lasten silmin kiinnostavia elementttejä. Museon ravintola on kerännyt myös kehuja. Alueella sijaitsee lisäksi Viron elokuvamuseo.

Osoite: Pirita tee 56

Viron elokuvamuseo

Viron elokuvamuseo sijaitsee Maarjamäen kartanon puistossa, noin 10 minuutin bussimatkan päässä keskustasta. Museoon johdattaa punainen matto ja sen varrella olevat elokuva-alaan liittyvät taideteokset. Museossa pääsee tutustumaan paitsi virolaisen elokuvan historiaan myös koko elokuvamaailman kulisseihin. Museo sijaitsee Maarjamäen kartanon alueella, joten samalla nautit piha-alueesta, jossa lapsille oma leikkipaikka.

Osoite: Pirita tee 56

Kommunismin uhrien muistomerkki

Maarjamäellä sijaitsee vaikuttava muistomerkkikompleksi, joka on omistettu virolaisten kärsimyksille Neuvostoliiton vallan alla. Viro menetti tuolloin hieman yli miljoonasta asukkaastaan joka viidennen joko teloitettuna, karkotettuna tai vangittuna. Käytävämäiseen "Matka"-nimiseen osaan on merkitty 22 000 uhrin nimet ja "Kotipiha"-osa on turvan symboli.

Osoite: Pirita tee 78

Merimuseo Lennusadam

Lentosataman Merikeskus on ollut matkailijoiden ja virolaisten suosikkikohteita jo useiden vuosien ajan. Vetonauloina ovat Lembit-sukellusveneen lisäksi myös esimerkiksi höyryjäänmurtaja Suur Tõll. Esillä on vaihtuva, jännittävä näyttely, joka tarjoaa mahdollisuuden päästä itse osallistumaan. Museossa on kahvila-ravintola Maru ja terassi sekä matkamuistomyymälä. Matkaa A-terminaalista on tänne noin pari kilometriä. Perille pääsee julkisista liikennevälineistä bussilla ja raitiovaunulla.

Osoite: Vesilennuki Tänav 6

TV-torni Teletorn

Moskovan olympialaisiin rakennettu TV-torni on Tallinnan tunnettu maamerkki. Paras näkymä aukeaa 170 metrin korkeudessa olevalta näköalatasanteelta. Hurjimmat astelevat näköalatasanteen tekevät äärelläkävelyn. Jos se ei houkuta jännitystä on myös siinä kun, kun seisoo lattiassa olevien katettujen näköalareikien päällä. TV-tornissa on myös interaktiivinen näyttely virolaisten merkittävistä saavutuksista ja vaihtuvia muita näyttelyitä. Voit myös nauttia kahvila-ravintolan antimista. TV-tornin vieressä on kasvitieteellinen puutarha ja läheisyydessä sijaitsevat Piritan satama ja ranta sekä Birgitta-luostarin rauniot.

Osoite: Kloostrimetsa tee 58 A

KGB-museo ja Valuuttabaari

Vuonna 1972 valmistuneessa Sokos Hotel Virussa on kaksi Neuvostoliiton turvallisuuspoliisin salaista valvontahuonetta, jotka muodostavat KGB-museon. Hotellin 23. kerroksesta agentit vakoilivat ihmisiä ja salakuuntelivat hotelliasukkaita. Suomenkielisen oppaan johdolla tutustut hotellin historiaan ja kuulet mielenkiintoisia tarinoita. Kierros päättyy hotellin toisen kerroksen Valuuttabaariin. Maista vaikka neuvostoajan suosikkijuomaa Sirppiä ja vasaraa.

Osoite: Viru Väljak 4

Tallinnan kahvilat

Tallinnan omaperäiset ja boheemit kahvilat tarjoavat suussa sulavia makeita ja suolaisia herkkuja. Paikallisten suosiossa ovat mm. Viru-kadulla sijaitseva Rukis ja kahvila Komeet Solaris-keskuksen 4. kerroksessa. Myös Pärnusta Tallinnaan Mere Puiesteelle saapunut Supelsaksad on herättänyt innostusta tallinnalaisissa. Keskustan ulkopuolella Kalamajan alueelta trendikkäitä kahvila-ravintoloita edustaa mm. F-Hoone.

Kalamaja

Kalamaja on tällä hetkellä Tallinnan trendikkäin kaupunginosa. Perinteisiä kaksikerroksia puutaloja on kunnostettu, ja alueelle on muuttanut nuoria taiteilijoita, näyttelijöitä ja muusikoita. Täältä löytyy myös vanhoihin tehdashalleihin rakennettuja kahviloita ja ravintoloita. Balti Jaam -rautatieaseman takana olevalla Telliskiven alueella sijaitsee suosikkiravintola F-Hoone. Sen naapurustossa on myös kirpputori lauantaisin. Lue lisää Kalamajasta täältä.

Tallinnan Vanhakaupunki

Vanhakaupunki on yhä suosituimpia vierailukohteita. Keskiaikainen Tallinnan kaupunki oli oikeastaan yhtä suurta puolustuslinnaketta, mistä kertovat näihin päiviin asti hienosti säilyneet tornit ja kaupungin muuri. Vanhankaupungin kujilta löytää monia myymälöitä, ravintoloita, baareja ja pieniä tunnelmallisia hotelleja. Erityisesti Raatihuoneentori ja Toompean kukkulan näköalapaikat kiehtovat vierailijoita.

Perheiden Tallinna

Tallinnasta löytyy useita kivoja vierailukohteita ympäri vuoden. Monissa hotelleissa ja kylpylöissä on perhehuoneita ja pakettiin sisältyy sisäänpääsyjä mm. nähtävyyksiin. Suosittuja vierailukohteita ovat mm. Tallinnan eläintarha, nukketeatterimuseo NUKU ja lasten museo Miia-Milla, TV-torni, Lennusadam-Merimuseo. Myös Vanhankaupungin kujilla ja torneissa on jännittävä liikkua. Tallinnasta löytyy myös sisäliikuntapaikkoja ja seikkailupuistoja, joissa on kiva vierailla, kun kaupungissa viipyy pidempään. Kannattaa myös muistaa katsastaa Tallinnan keikka- ja tapahtumatarjonta, sillä kaupungissa saattaa esiintyä koko perheen suosikkeja.

LVLup!-video- ja konsolipelimuseo

Tätä museota ei voi oikeastaan sanoa museoksi, niin rento se on. LVLup! sijaitsee ikään kuin entisajan olohuoneessa. 350 neliön tilassa on useita eri peliteemaisia huoneita, jotka vievät video- ja konsolipelihistorian eli aikakausille. Peliohjain vain käteen ja eikun pelaamaan. Pelattavissa on yli 50 toimivaa videopelikonsolia ja muuta elektronista pelijärjestelmää, joihin löytyy noin 800 peliä.

Osoite: Pärnu mnt 154 sekä LVLup! Warp zone Telliskivessä

Skywheel of Tallinn -maailmanpyörä

Skywheel of Tallinn -maailmanpyörä vie 120 metrin korkeuteen maanpinnasta ihailemaan komeaa näkymää Tallinnaan. Maailmanpyörä sijaitsee Super Skypark -keskuksen yhteydessä T1 Mall of Tallinn -ostoskeskuksen katolla. Skywheel-ajelu kestää 12 minuuttia ja siinä ajassa maailmanpyörä pyörii kolme kierrosta ympäri.

Osoite: Peterburi tee 2

Super Skypark -trampoliini- ja pelikeskus

Super Skypark on trampoliini- ja pelikeskus, jossa on Euroopan suurin trampoliinialue, 10 metrin kiipeilyalue liukumäkineen, pienten lasten leikkialue sekä törmäilyautoalue ja paljon muuta. Täällä vierähtää helposti koko päivä lasten kanssa. Super Skypark on auki ympäri vuoden ja sijaitsee T1 Mall of Tallinn -ostoskeskuksen yhteydessä.

Osoite: Peterburi tee 2

Näköalapaikkoja

Tallinnan parhaat näköalapaikat ovat kiipeämisen arvoisia. Osaan pääsee myös nopeasti hissillä. TV-tornin lisäksi näköaloja voi ihailla Toompean kukkulan näköalapaikoilta esim. Kohtu-kadun ja Patkulin tasanteilta. Auringonlaskun aikaan Radisson BLU Tallinn Hotellin tai Swisshotelin baareista on upeat näkymät. Olevisten kirkon tornin 250 rappusen kiipeäminen käy jo kuntoilusta. 1300-luvulla rakennettu kirkko on jo itsessään nähtävyys.

Piritan ranta

Takuuvarma kesäkohde, jossa 2 km pitkä hiekkaranta suorastaan pakottaa palvomaan aurinkoa ja hurjapäät kokeilemaan seikkailupuistoa. Ihaile Piritan luostarin raunioita ja satamaa ja näe upeat maisemat TV-tornin 170 metrin korkeudella olevalta näköalatasanteelta.

Osoite: Merivälja tee 5

Tallinnan torit

Parhaiten lähelle virolaista elämäntyyliä pääsee vierailemalla eri toreilla. Paikallisille ruokaostosten tekeminen kaupungin toreilla on osa tavallista arkea. Torit ovat matkailijallekin mielenkiintoisia paikkoja.

Rautatieaseman takana sijaitsevasta uudistuneesta Balti Jaama Turgista on tullut tallinnalaisten uusi, trendikäs vapaa-ajanviettopaikka. Moderni tori yhdistyy mm. pop up -kauppoihin, ravintoloihin ja antiikkiliikkeisiin. Stockmannin lähellä sijaitsevalta Keskustorilta voi ostaa elintarvikkeita, vihanneksia, hedelmiä ja huokeita vaatteita. A-terminaalin lähellä olevasta Sadamaturgin sisätorilta löytää puolestaan virolaisia tuoretuotteita. Kalamajan Kalatorilla kannattaa käydä tunnelmoimassa torivilinää. Se on avoinna aina lauantaisin.

Kauneimpia toreja Tallinnassa on vilkas, siisti Nõmmen tori kaupungin laitamalla. Torilla on pitkä historia ja vehreän Nõmmen kaupunginosan asukkaat todella rakastavat sitä. Torilta voi ostaa sekä paikallisia tuotteita että ulkomaan herkkuja. Siellä on myös esim. lihaan, hunajaan ja perunoihin erikoistuneita pikku puoteja.

Tallinnan joulutori

Joulun tunnelmaan pääsee Raatihuoneentorilla, jossa suosittu joulutori aukeaa vuosittain marraskuun puolella ja on vierailtavissa seuraavan vuoden loppiaiseen saakka. Viehättävissä pikkumökeissä kaupataan mm. käsitöitä, leivonnaisia ja joulukoristeita. Kannattaa pysähtyä nauttimaan myös lämmintä glögiä ostosten lomassa. Brittilehti Elle valitsi Tallinnan joulutorin Euroopan kauneimpien joulutorien joukkoon vuonna 2018.


Ostokset Tallinnassa

Tallinnassa on lukuisia erilaisia ja monipuolisia ostospaikkoja. Esimerkiksi Päivä Tallinnassa -risteilyllä ehdit piipahtaa ostoskeskusvisiitillä vaikkapa Tallinnan uusimmassa kauppakeskuksessa T1 Mall of Tallinnissa, shoppailla keskustassa tai tehdä ostoksia Telliskiven putiikeissa.

Ülemiste

Ülemiste kauppakeskusÜlemiste kauppakeskus

Ülemisten kauppakeskus on Viron suurin ja modernein. Täältä löytyy saman katon alta Viron laajin valikoima muotia, kenkiä, lasten vaatteita ja tarvikkeita sekä urheilubrändejä ja sisustuskaupopoja. Täällä luonnollisesti ruokailet ostosten teon lomassa. Lapsille on omia puuhapaikkoja. Ülemistessä teet kätevästi ostokset, kun autoilet Etelä-Viroon. Ostoskeskus sijaitsee lähellä lentokenttää ja Tallinnan keskustasta on matkaa sinne noin 4 km.

Lisätietoja: ulemiste.ee/en/

Osoite: Suur-Sõjamäe 4

T1 Mall of Tallinn

T1 Mall of Tallinn sijaitsee Ülemisten kaupunginosassa lähellä lentokenttää. Lähellä on myös Ülemisten kauppakeskus. Mall of Tallinn saa talvella 2019 katolleen maailmanpyörän, josta on hyvä ottaa vauhtia ostosten tekoon. Keskuksessa on runsaasti tekemistä lapsille ja lapsenmielisille. Siellä on mm. 400 neliön leikkialue ja törmäilyautorata sekä trampoliinialue. Sisältä löytyy myös noin 200 myymälää. Ravintolamaailman suunnittelussa on ollut mukana suomalaisyritys dSign Vertti Kivi & Co.

Lisätietoja: t1tallinn.com/en/

Osoite: Peterburi tee 2h

Telliskivi

Ostokset TelliskiviOstokset Telliskivi

Vanhassa tehdasympäristössä sijaitseva Telliskiven luovakeskus pitää sisällään pieniä trendikkäitä ja käsityöläishenkisiä design-yrityksiä. Kauppojen joukosta löytyy mm. vaateliikkeitä aikuisille sekä lapsille, sisustusliikkeitä, pop up -putiikkeja sekä luomuruokaputiikki. Alueella on paljon suosittuja ravintoloita ja kesäisin erilaisia tapahtumia.

Lisätietoja: telliskivi.cc/en

Osoite: Telliskivi 60a

Solaris

Solaris kauppakeskusSolaris kauppakeskus

Solaris-kauppakeskus keskustassa on paikka virolaisesta designista sekä virolaisesta ja baltialaisesta luonnonkosmetiikasta kiinnostuneille. Keskuksesta löytyy myös useita eurooppalaista sekä mm. japanilaista ja kiinalaista sekä kasvisruokaa tarjoavaa kahvilaa ja ravintolaa.

Lisätietoja: solaris.ee/en/

Osoite: Estonia Puiestee 9

Viru keskus

Viru keskus on suomalaisille tuttu ostospaikka, sillä yhdessä Original Sokos Hotel Virun kanssa se muodostaa legendaarisen maamerkin. Yli 100 liikkeen joukossa on mm. vaate-, urheilu-, kosmetiikkaliikkeitä ja useita ravintoloita. Keskusaukiolla on Tallinnan ajankohtaisiin asioihin ja Viroon liittyviä pieniä tapahtumia tai näyttelyitä.Ostoskeskuksen alla on myös paikallisliikenteen bussiasema.

Lisätietoja: virukeskus.com/

Osoite: Viru väljak 4/6

Nautica

Nautica ostoskeskusNautica ostoskeskus

Nautica on kauppakeskus lähellä D-terminaalia. Modernissa kauppakeskuksessa on lukuisia vaatetusliikkeitä ja ravintoloita sekä ajanviettomahdollisuuksia. Kauppakeskus on panostanut brändeihin, joita ei löydy Suomesta, kuten vaatetusyritys Takko ja kosmetiikkaan keskittynyt Tradehouse. Täältä löydät myös itseään Pohjoismaiden suurimmaksi sisäminigolfradaksi kutsuvan Park Minigolfin ja Futuruumin, joka tarjoaa virtuaalipelejä.

Lisätietoja: nautica.ee/fi/

Osoite: Ahtri 9


Värikäs ja rouhea Noblessner

Pohjois-Talllinnassa Kalamajan ja Lentosataman kupeessa sijaitseva Noblessnerin alue on noussut Tallinnan trendikkäimpien alueiden joukkoon. Entinen sukellusvenetelakan alue on modernisoitu vanhaa kunnioittaen ja tehdashallit ovat saaneet uuden elämän. Alueella on uusia asuinrakennuksia, joiden kivijalassa on putiikkeja ja gallerioita. Alueelta löytyy koko perheelle nähtävää ja vinkkaammekin sinulle kiinnostavia käyntikohteita.

Shishi

Shishi Home of Beauty on norjalaisvirolainen yritys, joka on erikoistunut kodin sisustukseen. Valikoima on laaja tyylikkäistä kukkaruukuista mitä mielikuvituksellisempiin sisustuselementteihin ja tietysti joulukoristeisiin, jotka ovat nousseet trenditietoisten sisustajien huulille. Niiden perässä kannattaa suunnata Shishin outlet-myymälään, joka sijaitsee päämyymälän yhteydessä. Hinnat ovat Shishissä suomalaisen kukkarolle vieläpä melko edullisia.

Osoite: Peetri 3

Kalhoj

Jos skandinaavinen sisustyyli viehättää, poikkea Kalhojiin. Kalhojissa on tarjolla pelkistettyjä astioita ja sisustustarvikkeita sekä lastenvaatteita ja pohjoismaisia ruoka- ja juomaherkkuja. Saman tyyppisiä tuotteita löydät Suomesta sekä Telliskiven sisustusmyymälöistä, mutta kannattaa kurkata Kalhojin valikoimaan – siellä saattaa luurata juuri se aarre, joka tekee sinuun vaikutuksen.

Osoite: Staapli 3

Põhjalan panimo

Viron pienpanimoiden lippulaivaksikin sanotussa Põhjalan panimossa kannattaa poiketa vaikkei olut olisikaan mieluisin juoma. Täällä nimittäin asiantunteva henkilökunta voi opastaa sinun makuasi lähellä olevan oluen pariin panimon tap roomissa. Hanasta löytyy 24 olutta, joiden joukossa on talon omien oluiden lisäksi ”vierailevia makuja”. Tap roomista voi myös ihailla oluen valmistusta panimossa. Tarjolla on myös paikan päällä valmistettua jenkkihenkistä ruokaa oluen kyytipojaksi. Virolaisten liikemiesten vuonna 2011 perustama yritys.

Osoite: Peetri 5

180°-ravintola

180°-ravintola

Tätä ravintolaa luotsaa Michelin-tähdellä palkittu keittiömestari Matthias Diether. Arvostettu kansainvälinen ravintolaopas White Guide Nordic on nostanut sen myös Viron kolmen parhaan ravintolan joukkoon erittäin korkeatasoisten ravintoloiden joukossa. Pelkästään 180° on kulinaristille syy vierailla Noblessnerissa.

Ravintolan nimi juontuu chef's table -toteutuksesta. Chef's tableksi sanotaan pöytää, jonka seuruetta kokit tai keittiömestari palvelevat ja huomioivat henkilökohtaisesti. Pöytä kiertää avokeittiön ympäri ja tarjoaa 180 asteen näkymän siihen, miten ruoka valmistuu. Siitä siis ravintolan nimi. Ravintolassa on toki erillispöytiäkin. Täältä löytyy myös 6 ruokalajin fine dining -kasvismenu.

Osoite: Staapli 4

Patarei Burger

Tämä maukkaita hampurilaisaterioita tarjoava ravintola on saanut nimensä noin kilometrin päässä sijaitsevan vanhan Patarei-vankilan mukaan. Tallinnalaisella Patareilla on synkkä historia, mutta ravintolan kokkien käsittelyssä siitä syntyy jotain hyvää, nimittäin herkullinen Patarei-hampurilainen. Se sisältää virolaisen ruokakulttuurin aineksia, kuten esimerkiksi naudanlihaa, haudutettua kaalia ja karpalomajoneesia. Ravintolan teema on maailmankuulut vankilat ja oman purilaisen on saanut mm. Yhdysvaltojen San Fransiscossa sijaitseva Alcatraz. Patarei Burger -ravintola on koko perheen valinta.

Osoite: Staapli 3

Proto-keksintötehdas

Protossa pääsee uppoutumaan virtuaalimaailman kautta mm. viime vuosisadan merkittävimpien maailmaa muuttaneiden keksintöjen pariin. Pistä virtuaalilasit päähän ja kokeile, miltä tuntuu ajaa ensimmäisellä kehitetyllä autolla. Teknologian avulla pääset myös kokeilemaan asioita, joita ihminen ei ole vielä pystynyt toteuttamaan. Kenties kurkistat tulevaisuuteen. Testaa esimerkiksi, miltä tuntuisi kävellä meren pohjassa.

Osoite: Peetri 10

Taidekeskus Kai

Noblessnerissa voi myös nauttia taiteesta. Taidekeskus Kai – Kai Art Center esittelee kansainvälisten ja virolaisten taiteilijoiden töitä nykytaiteen eri saroilta. Luvassa on mm. valokuva- ja maalaustaidetta, installaatioita, tanssi- ja musiikkiteoksia ja taideterapiaa. 

Osoite: Peetri 12

Kuva: Martin Dremljuga

Staapli 3 Art Gallery

Staapli 3 sijaitsee kovassa nosteessa olevalla Noblessnerin alueella. Staapli 3 on kahvilan ja gallerian yhdistelmä – ja sellaisen gallerian, jossa ei jäykiNauti pala herkullista kakkua tai vaikkapa viskiä ja tutki samalla gallerian seinillä olevia teoksia. Staapli 3 on skotlantilaiset juuret omaavan Mark Gaskin perustama. Hän haluaa olla virolaisen ja skandinaavisen taiteen vahva sanansaattaja.

Osoite: Staapli 3

Navitrolla-galleria

Navitrolla-galleria esittelee virolaisen taiteilijan Heiki Trollan, taiteilijanimeltään Navitrollan, naivismia ja surrealismia yhdisteleviä teoksia. Navitrolla on tekniikaltaan monipuolinen. Galleriassa on esillä mm. öljymaalauksia, grafiikkaa ja veistoksia. Navitrolla on tehnyt taidetta 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Teosten aihepiiri käsittelee usein fantasiamaailmaa ja eläimiä. Galleriassa vierailu on myös pulahdus värikylpyyn, sillä Navitrolla iloittelee väreillä.

Osoite: Peetri 5

Beetapromenaadin kävelykierros

Kalamajan pohjoispuolelle on syntynyt rouhea Beeta-promenadi. Parin kilometrin matka kulkee pitkin rantaviivaa Kalasatamasta Noblessnerin satamaan. Beeta-promenadi myötäilee vuonna 2015 avattua Kulttuurikilometriä. Promenadi sai alkunsa Kalamajan asukkaiden aloitteesta. Ympäristö on osin rakennusvaiheessa. Reitti kulkee Kalaturgin, Kalarannan, Patarein vankilan ja Lentosataman merikeskuksen Noblessnerin alueelle.

Kalaturgilla, eli Kalatorilla, voi ihailla lauantaisin klo 10–14 torikuhinaa. Tarjolla on kalaa paikallisilta vesiltä ja kalakasvattamoilta. Kalaranna johdattelee kulkijan Kalasataman ja Kalatorin tuntumasta kohti Patarein merilinnoitusta. Niiden väliin jäävällä rantakaistaleella on esimerkiksi Kalarannan hiekkaranta. Siellä paikalliset käyvät piknikillä. Suosittu uimapaikka se ei kuitenkaan ole.

Promenadin karuin kohde on Patarein merilinnoitus, joka rakennettiin vuonna 1840 tsaari Nikolai I:n käskystä. Vuosien mittaan sitä on käytetty sotilasparakkeina ja neuvostoaikana vankilana. Sinne avataan keväällä 2020 kansainvälinen kommunismien uhrienmuseo.

Lentosataman merikeskuksen näkee jo kaukaa, sillä 1900-luvun alun vesitasolentokoneiden hangaarit ovat näyttävä näky. Niiden sisällä on Lentosataman Merikeskus, jossa tutustutaan historiaan veden alla, pinnalla ja ilmassa. Hangaareissa sijaitseva museo on Merimuseon toinen toimipiste. Sen pääpaikka sijaitsee Paksu Margareeta -tykkitornissa Vanhassakaupungissa. Lentosataman vesitasohallissa on esillä mm. 1930-luvulta peräisin oleva Lembit-sukellusvene. Kun jatkat kävelyä eteenpäin saavut Noblessnerin alueelle.


Kiinnostavatko museot?

Tallinnassa on paljon nähtävää ja koettavaa museoissa. Niitä riittää kaupungissa kulttuurinnälkäisistä historiaa janoaviin. Vanhassakaupungissa ja sen tuntumassa on useita kohteita, jotka ovat sopivia myös koko perheen vierailtaviksi. Visit Tallinnan nettisivuilta löydät lisää museoita.

Miehitys- ja vapausmuseo Vabamu

Huolimatta useastakin Viron-matkasta, moni suomalainen ei tiedä maan lähimenneisyydestä paljoakaan. Vapaudenaukion tuntumassa sijaitsevassa kompakti Vapautus- ja miehitysmuseo Vabamussa tutustumaan, millaista elämä oli Tallinnassa ja Virossa saksalais- ja neuvostomiehityksen aikana. Museossa on erityinen osio lapsille ja e-oppaan avulla museon antimiin voi tutusta myös suomeksi. Museon alaisuuteen kuuluvat myös Vanhassakaupungissa sijaitsevat yleisölle avatut KGB:n pahamaineiset vankisellit.

Osoite:Toompea 8, KGB:n vankisellit: Pagari 1

Lisätietoja: vabamu.ee/fi

Viron arkkitehtuurimuseo

Nähtävyydet Tallinnassa Viron arkkitehtuurimuseoNähtävyydet Tallinnassa Viron arkkitehtuurimuseo

Yli 100-vuotias Rotermannin suolavarastona käytetty rakennus kätkee sisäänsä Viron arkkitehtuurimuseon. Esillä olevat pienoismallit johdattavat maan arkkitehtuuriin kiinnostavasti. Pienoismalleissa on vaihtuvuutta, sillä uusia tilataan ja arkistojen kätköistä esille otetaan myös tuntemattomampia malleja. Museo palvelee niin turisteja, lapsia kuin ammattilaisiakin.

Osoite: Ahtri Tänav 2

Lisätietoja: arhitektuurimuuseum.ee/en/

Paksu Margareeta -museokeskus

Paksun Margareetan tykkitorni tervehtii Tallinnan-matkaajaa Vanhaankaupunkiin satamasta saavuttaessa. Yhdessä Suuren rantaportin kanssa tämä museo-vierailukeskus kätkee sisälleen mielenkiintoisen, virolaista merenkulkua esittelevän näyttelyn. Näyttelyn tähti on keskiaikaisen rahtialuksen, koggin, hylky. Esillä on myös paljon muuta, kaikkiaan noin 700 esinettä. Museo-vierailukeskuksessa on hyödynnetty myös visuaalista, digitaalista esitystapaa. Koko perheelle sopiva nähtävyys on Unescon maailmanperintökohde. 

Osoite: Pikk 70

Lisätietoja: http://meremuuseum.ee/paksmargareeta/fi/


Henkilökuntamme vinkit

Pyöräile Piritan rannalle

Piritan ranta

Ota pyörä mukaan laivaan tai vuokraa sellainen Tallinnasta ja aja Piritan rantatietä Tallinnan suosituimmalle uimarannalle Piritan kaupunginosaan, Piritan rannalle. Siellä on paitsi oivat mahdollisuudet auringonottoon myös hyvät ravintolapalvelut. Ihaile paluumatkalla kaupunkiin laskevaa aurinkoa.

Aamulenkki Kalamajaan

Uuteen päivään heräävä Tallinna on kokemisen arvoinen. Kun yövyt esim. Vanhankaupungin tuntumassa, laita herätyskello soimaan ja lähde kävely- tai juoksulenkille Vanhankaupungin pohjoispuolisille alueille. Kurvaa Toomparkin puiston kautta, ihastele Shnellin lampea ja korkealle kohoavaa Vanhankaupunginmuuria. Jatka matkaa Kalamajan puutaloalueelle ja nauti.

Raitiovaunuretki eri kaupunginosiin

Monelle tuttu Vanhakaupunki on upea, mutta kaupungissa on myös paljon muuta. Ole rohkea ja hanki vaikkapa Tallinnan julkisen liikenteen vuorokausilippu, hyppää raitiovaunuun ja tee omatoimireissu kaupungin sisällä. Jää pois kun näet mielenkiintoisen maiseman tai muuten siltä tuntuu, viivy hetki ja jatka taas matkaa.

Vieraile suomalaismiesten panimossa

Sorin panimo

Tallinna on myös käsityöläisoluen kaupunki, josta löytyy kahden nuoren suomalaismiehen todeksi tullut unelma, joukkorahoituksella pystyyn laitettu Sori Brewing. Se sijaitsee Ülemisten ostoskeskuksen lähellä neuvostoajalta peräisin olevassa tehdasrakennuksessa. Panimokierros sisältää myös olut-tastingin. Huom! Varaa kierros etukäteen.

Sauno Tallinnassa

Sauno ja kylve Tallinnassa

Tallinnasta löytyy lukuisia mielenkiintoisia saunoja, joihin voit mennä rentoutumaan isommallakin porukalla. Esim. Radisson Blu Sky:n kattosauna, Von Stackelberg -hotellin japanilaistyylinen ZEN-saunatila omalla uima-altaalla. Paikalliset käyttävät myös julkista Kalma-nimistä saunaa, joka voi olla mielenkiintoinen elämys saunomisesta pitävälle. Kuvassa on Von Stackelberg -hotellin ZEN-saunatila.

Hyppää kyytiin – Tallinnan julkinen liikenne on kätevä käyttää

Tallinnan julkisessa liikenteessä voi matkustaa raitiovaunulla, bussilla ja johdinautolla. Voit hankkia esimerkiksi tuntilipun, päivälipun tai kolmen päivän lipun.

Näin ostat lipun

Hanki lippu kuljettajalta

Osta tuntilippu (2 €) kuljettajalta mieluiten tasarahaa käyttäen. Kuljettajalta saatava kuitti käy lippuna.

Maksa pankkikortin lähimaksulla

Tunnin matkalipun (1,5 €) voi ostaa pankkikortin lähimaksua käyttämällä kulkuneuvon lipunlukijalaitteesta. Huomaathan, käytä etuoven luona olevaa ja maksukorttien tarroilla merkittyä lukijalaitetta. Voit käyttää maksamiseen Visaa, Visa Electronia, Mastercardia ja Maestroa.

Käytä Tallinnan julkisen liikenteen matkakorttia

Voit hankkia Tallinnan-reissuja varten vihreän matkakortin, ühiskaartin. Muutaman euron maksavalle kortille voi ladata halutun määrän rahaa, matkalippuja tai vaikkapa päivälipun. Matkakortin voi ostaa mm. R-kioskista tai suurimpien ruokakauppojen infotiskeiltä. Matkakorttia käytetään näyttämällä sitä lukijalaitteelle kulkuneuvoon astuttaessa.

Hanki kännykkään QR-lippu

Tallinn.pilet.ee-sivustolta tai mobiilisovelluksesta pilet.ee voi ostaa matkalipun qr-koodina. Lippu lähetetään sähköpostiin ja siinä olevaa qr-koodia näytetään kulkuneuvon lukijalaitteelle, joko puhelimen näytöltä tai printatusta sähköpostista. Huomaathan, että qr-koodin lukulaite sijaitsee kulkuneuvon etuoven luona. Qr-lippu on voimassa yhden matkan ja sillä ei ole vaihto-oikeutta.

Osta tuntilippu automaatista

Julkisen liikenteen tuntilipun voi ostaa myös pankkikortilla lippuautomaatista. Niitä on A- ja D-terminaalissa, linja-autoasemalla, Balti Jaam -rautatieasemalla sekä lentoasemalla.

Hanki Tallinn Card

Tallinn Cardin ostamalla matkustat ilmaiseksi julkisessa liikenteessä. 

***

Katso lisätietoja lippuhinnoista täältä.

Huom! Tarkastusmaksun (noin 40 euroa) voi saada, jos matkustaa Tallinnan julkisessa liikenteessä liputta.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Tallinnan julkisen liikenteen aikataulut

Tallinnan julkisen liikenteen aikataulut löydät osoitteesta transport.tallinn.ee.

Voit käyttää palvelua suomen, englannin, venäjän, saksan, latvian, liettuan ja tietysti viron kielellä.