Niitvälja Golf – suomalaisten suosikkikenttä

Niitvälja golf, seilaa golfmatkalle ViroonNiitvälja golf, seilaa golfmatkalle Viroon
Saarigriini ja sen ympäristön väylät ovat sekä ilo silmälle että kova haaste pelillisesti.

Golf- ja matkailutoimittaja Harri Nyman kävi tutustumassa virolaisiin golf-kenttiin. Tässä hänen mietteitään ja kokemuksiaan kentästä.

Niitvälja on perinteisesti ollut suomalaisgolfareiden ykköskohde Virossa. Kentälle on laivalta vain noin tunnin automatka. Tallinnan satamasta lähdettäessä kannattaa kääntyä heti oikealle kohti rautatieasemaa (Balti jaam) ja sieltä muutaman risteyksen jälkeen tielle 8 kohti Keilaa ja Paldiskia. Niitväljan kyltit löytyvät pian Keilan jälkeen. Klubitalolle tultaessa iso ja hyväkuntoinen puttigriini antaa heti lupauksen hyvästä kentästä. 

Pitkä kausi

Niitvälja avaa kautensa hieman aikaisemmin kuin suomalaiskentät eli usein jopa maaliskuussa. Kenttää myös hoidetaan läpi talven, jotta kunto olisi mahdollisimman hyvä heti kauden alussa.

– Se onkin suuri ero muihin kenttiin verrattuna, sanoo Niitväljan vuonna 2018 aloittanut myynti- ja markkinointijohtaja Mai-Liis Mägi.

– Monesti kunto on erinomainen jo huhtikuussa ja se houkuttelee suomalaisia avaamaan kautensa Niitväljassa. Syyskausi on pitkä meren läheisyyden vuoksi.

Tasainen mutta mielenkiintoinen kenttä

Niitvälja on helppo pelata kävellen, korkeuseroja ei juuri ole. Sen sijaan vesiesteet – tai estealueet kuten nykysäännöissä sanotaan - antavat todella kovan haasteen kaiken tasoisille pelaajille. Vettä on kentän lähes kaikilla väylillä.  Heti kakkosväylällä kannattaa hieman lyhytlyöntisen olla tarkkana, sillä este on sijoitettuna aivan par 3-väylän viheriön eteen. Vesi on vahvasti pelissä myös hienolla, oikealle kääntyvällä kolmosväylällä. Mielenkiintoinen yksityiskohta seuraavilla väylillä on rautatien läheisyys – junan näkeminen aivan vieressä hieman yllättää vaikka ei niin paljoa kuin joitain vuosia sitten. Silloin junat olivat vielä neuvostoaikaisia ja huomattavasti äänekkäämpiä.

Niitvälja golf, seilaa golfmatkalle ViroonNiitvälja golf, seilaa golfmatkalle Viroon
Koirat ovat tervetulleita Niitväljan kentälle.
Niitvälja golf, seilaa golfmatkalle ViroonNiitvälja golf, seilaa golfmatkalle Viroon
Klubitalon suuri terassi kutsuu kierroksen jälkeen.

Loistava lampialue

Niitväljan helmi on lampea kiertävät väylät 13–15. Varsinkin väylä 15 on kerrassaan upea par-vitonen, jossa viheriö on pikku saaressa. Itse yritin sijoittaa kolmoslyönnin niin että pääsen neljännellä saarigriinille, mutta eikös vain väylällä sijaitseva puu tehnyt tämän mahdottomaksi. Kannattaa siis olla taktisesti todella tarkkana mihin pallonsa sijoittaa ennen yritystä griinille. Hauska yksityiskohta oli, että edessä oli ryhmä mukanaan pikku koira, joka käyttäytyi todella hyvin kentällä. Aivan selvästi silläkin oli monen vuoden golfkokemus.

Kentän kunto on todella hyvä, tosin viheriöillä oli pieniä ilmastusjälkiä. Järvialueen vedet kaipaisivat pientä raivausta.

Uusia golfareita tarvitaan

Arkipäivänä kentällä saattaa olla melko väljää. Niitvälja onkin ottanut tavoitteeksi innostaa tallinnalaiset ja lähiseudun asukkaat uuden lajin pariin. 

– Me haluamme sitouttaa uudet pelaajat tarjoamalla heille greencard-kurssin, johon sisältyy myös pelioikeus PAR20-kentällämme kahdeksi kuukaudeksi (60 p) ja mahdollisuuden myös pelata muutama kierros isolla kentällä, sanoo Mai-Liis Mägi.

– Uusia golfareita tarvitaan myös, koska kentän laajentumisen valmistelutyöt on aloitettu. Neljän uuden väylän rakentamisen lisäksi, kunnostetaan PAR20-kentän nykyiset 5 väylää. Eli yhteensä rakennetaan ensiksi 9-väyläinen kenttä. Toivotaan että vuoden 2022 keväällä saa sinne pelaamaan. Sen jälkeen toinen 9-väylää, Mägi kertoo.

Suomalaisgolfarit ovat viihtyneet kentällä viime vuosina edellisvuosien tahtiin tai vähän paremminkin. Vaikka Niitvälja ei hintojaan olekaan nostanut, niin Viron yleinen hintatason nousu on saattanut vaikuttaa myös suomalaisten määrään.

Laulasmaa on golfareiden suosiossa

Mikäli Niitväljassa haluaa pelata toisen kierroksen tai jatkaa muualle Viroon niin Hestia Hotel Laulasmaa Spa on aika selkeä valinta. Se on hotelli, jossa on myös kylpylä ja joka sijaitsee lyhyen matkan päässä kentästä upealla paikalla mäntyisen dyynimaiseman ja ison hiekkarannan kupeessa.  Katso kaikki Eckerö Linen hotellimatkavaihtoehdot täältä.

Teksti: Harri Nyman
Kuvat: Harri Nyman ja Niitvälja Golf

Niitvälja golf, seilaa golfmatkalle ViroonNiitvälja golf, seilaa golfmatkalle Viroon
Kentältä löytyy sekä järviä että metsäisempiä alueita.