Pärnu Bay Golf Links on elämys

Golf- ja matkailutoimittaja Harri Nyman kävi tutustumassa virolaisiin golfkenttiin. Tässä hänen mietteitään ja kokemuksiaan kentästä.

Golfkierros Pärnunlahdelle avautuvalla Pärnu Bay Golf Links -kentällä ei todellakaan ole pelkkää golfia, vaan pitkäksi aikaa mieleen jäävä golfkokemus. Kenttä yhdistää kauniissa männikössä pelattavan etuysin ja viimeisten väylien merenrantagolfin tavalla, joka ei jätä kylmäksi.

Suomalaisen Lassi Pekka Tilanderin suunnittelemalle kentälle ovat ominaisia suuret hiekkaiset waste-alueet, josta pallon pystyy kohtuullisen helposti lyömään pois ja syvät griinibunkkerit, jotka sitten vaativatkin hyvää lyöntiä muotoiluille viheriöille.

Tallinnan satamasta Pärnuun on noin 130 kilometriä. Pärnuun osoittavat tienviitat vievät autoilijan pitkälle kiertomatkalle Tallinnan ympäri eikä navigaattorikaan taida näyttää parasta reittiä. Jos tulee Eckerö Linen m/s Finlandialla Tallinnan A-terminaaliin, niin helpointa on kääntyä heti oikealla kohti rautatieasemaa (Balti jaam) ja ajaa sieltä suoraan Pärnuun vievälle nelostielle (E67). Pärnu Bay Golf sijatsee Tahkurannassa 10 kilometriä kaupungin eteläpuolella, Riikaan vievän via Baltican varrella.

Kenttä kypsyy vuosi vuodelta

Kentälle ei ole vuoden 2015 avaamisen jälkeen tehty muutoksia, eikä niihin ole ollut tarvetta, kertoo myyntipäällikkö Kaire Kongas:

– Tavoite on pitää kenttä aina huippukunnossa, kevään avaamisesta syksyn sulkemiseen asti. Tämän lisäksi suunnitelmissa on myös rakentaa yhdeksän lisäväylää, kunhan ympäristöselvitykset on tehty. Varsinaista aikataulua ei vielä ole, se riippuu selvityksistä, sanoo Kongas hulppean klubitalon aulabaarissa, jonka yläkerrasta löytyy ravintola.

Kentällä järjestetään myös paljon kilpailuja, ja kun itse pelasin kentän kesäkuussa, paikalla oli paljon pelaajia harjoittelemassa seuraavien päivien Viron avoimia mestaruuskisoja varten. Tuulinen päivä oli sopivan haasteellinen huippupelaajille, joiden mielestä Pärnu Bay on liiankin helppo jos ei tuule.

Kentän vaikeusasteesta voi tietysti olla montaa mieltä, mutta itse koen kentän sopivan mielenkiintoiseksi tuulella tai ilman. Kohtuullisen lyhyet väylät  antavat lyhytlyöntiselle seniorillekin mahdollisuuden tuloksentekoon. Parin tekeminen vaikkapa hienolla lyhyellä par-kolmosella, väylä 14, antaa kummasti itseluottamusta ennen kuin jatkaa kentän viimeisille, merenrantaa pitkin kulkeville loppuväylille. Jos silloin tuulee mereltä niin voi kyllä kokea aidon linksgolf-tunnelman, varsinkin kun väylät ovat kovettuneet ja nopeutuneet sitten viime käynnin.

Pärnun molemmat kentät, Pärnu Bay ja White Beach tekevät yhteistyötä mm. pelipakettien muodossa. Monet suomalaisgolfarit pelaavat Pärnun reissulla molemmat kentät ja yöpyvät Viron viehättävässä kesäkaupungissa Pärnussa.

Pärnu Bay Golf Links – golfaamaan ViroonPärnu Bay Golf Links – golfaamaan Viroon
Ensimmäistä ysiä halkovat suuret hiekkaiset waste-alueet.
Pärnu Bay Golf Links – golfaamaan ViroonPärnu Bay Golf Links – golfaamaan Viroon
Virolaiset huippugolfarit olivat harjoituskierroksella mielissään kenttää vaikeuttavasta tuulesta.

Pärnu on kesäkeidas

Pärnussa on golfkierrosten välissä mukava viettää ilta ja yö. Kaupungin keskustassa on lukuisia terassiravintoloita ja aivan mahtavan hieno hiekkaranta kutsuu iltakävelylle. Toinen vaihtoehto on pyöräily lainapyörällä rannan tuntumassa tai Pärnun vanhan kaupungin puutalojen tunnelmassa.

Todella hyvätasoinen Hedon Spa & Hotel tarjoaa sekä miellyttävää majoitusta että tasokasta kylpyläkokemusta. Erityismaininnan annan hotellin rannalle avautuvalle terassille, jossa hampurilaisen voi nauttia merinäköalalla.

Katso kaikki Eckerö Linen hotellimatkavaihtoehdot Pärnuun täältä.

Teksti: Harri Nyman
Kuvat: Harri Nyman ja Pärnu Bay Golf Links