Saarenmaa on ainutlaatuinen

Saarenmaa Golf and Country Club, golfmatkalle ViroonSaarenmaa Golf and Country Club, golfmatkalle Viroon
Kenttä sopeutuu hienosti ympäröivään luontoon.

Golf- ja matkailutoimittaja Harri Nyman kävi tutustumassa virolaisiin golfkenttiin. Tässä hänen mietteitään ja kokemuksiaan kentästä.

Jos Viron golfmatkasta haluaa tehdä hieman pidemmän ja entistäkin mielenkiintoisemman niin Itämeren toiseksi suurin saari Saarenmaa on selkeä valinta. Saaren lähihistoria on monella tavoin kiinnostava ja surullinenkin. Saarelle pääseminen sukulaisvierailulle oli Neuvosto-Viron aikaan virolaisillekin vaikeaa. Nyt on toisin, ja keskiaikaisen Kuressaaren kaupungin nähtävyydet, mm. piispanlinna ja vanha kaupunki, kiinnostavat turisteja sekä Virosta että ulkomailta. Puolen tunnin lauttamatka Virtsusta Kuivastuun ja ajo Muhun saaren kautta Saarenmaalle vain lisäävät tunnetta siitä että nyt ollaan aivan erityisessä paikassa. 

Saarenmaan golfkenttä on lähellä keskustaa

Suomalaisen Lassi Pekka Tilanderin suunnittelema Saaremaa Golf & Country Club (entinen Saare Golf) sijaitsee aivan Kuressaaren keskustan tuntumassa. Kentän myyntijohtaja Rein Raudsepp, joka on aiemmin toiminut mm. Viron golfliiton pääsihteerinä, on syystä tyytyväinen.

– Sijaintimme on aivan ainutlaatuinen. Tänne kävelee keskustasta kymmenessä minuutissa eikä autoa tarvita käytännössä ollenkaan.  Monet ovat ainakin yhden yön Kuressaaressa ja golfarit saavat kentän, jossa takuulla ei ole ruuhkaa. Tarjoamme myös edullisia viikon pelioikeuksia.

Kenttä kiertelee kauniin kumpuilevassa maisemassa luonnonsuojelualueella, eikä rakennuksia näy juuri missään. Golfkeskus on saanut paljon kehuja, ja viheriöt ovat miellyttävän pehmeät ja nopeat, mutta myös muotojensa takia haastavat. Kenttä sopii kaikentasoisille pelaajille ja se on helposti käveltävissä, mikä on mieleistä varsinkin suomalaisgolfareille.

Tätä juttua tehdessä kentällä oli iso ryhmä hankolaisgolfareita, jotka käyvät usein Saarenmaalla. Monilla maailman kentillä pelanneet hankolaiset ylistivät kentän kuntoa varsinkin edellisellä käynnillä vuonna 2018, jolloin se heidän mielestään oli aivan maailman huippujen joukossa. Nyt väylillä oli jonkin verran epätasaisuutta.

Oma suosikkini on väylä 14, par-kolmonen. Se on keltaisilta pelattuna sopivasti yli 150 metriä, joten seniorigolfari päässe hyvällä lyönnillä draiverilla varmasti vesiesteen yli ja ohi kun taas kovemman luokan peluri ottaa käteensä raudan ja pysäyttää sen lipulle… ehkä.

Tulevaisuudessa kentällä voi nähdä myös enemmän nuoria, sillä kenttä aloittaa yhteistyön Kuressaaren lukion kanssa. Näin kentälle toivotaan lisää paikallisia pelaajia. Toiveessa on myös parempia yhteyksiä Ruotsiin ja Gotlantiin ruotsalaispelaajien houkuttelemiseksi Saarenmaalle.

Saarenmaa Golf and Country Club, golfmatkalle ViroonSaarenmaa Golf and Country Club, golfmatkalle Viroon
Lauttamatka Saarenmaalle on miellyttävä rentoutumishetki. Viikonloppuisin lautalle kannattaa varata liput etukäteen.
Saarenmaa Golf and Country Club, golfmatkalle ViroonSaarenmaa Golf and Country Club, golfmatkalle Viroon
Sopivan lyhyt par-3 on monien suosikki. Väylämerkinnät kaipaavat hieman parannusta.

Hotelleja lähituntumassa

Golfarin kannattaa valita Kuressaaresta majapaikka, joka sijaitsee golfkentän tuntumassa pienvenesatamassa. George Ots Spa on miellyttävän rauhallinen hotelli, jossa on mm. suosittu ulkouima-allas, kylpylä ja ilmainen parkkipaikka autoille. Hotellilta on lyhyt kävelymatka Kuressaaren keskustaan. Katso Eckerö Linen Kuressaaren hotellimatkavalikoima täältä.

Teksti: Harri Nyman
Kuvat: Harri Nyman ja Saaremaa Golf and Country Club

Saarenmaa Golf and Country Club, golfmatkalle ViroonSaarenmaa Golf and Country Club, golfmatkalle Viroon
Tätä bunkkeria kannattaa pelätä.