Samettisen pehmeä White Beach Golf

White Beach Golf, golfaamaan ViroonWhite Beach Golf, golfaamaan Viroon

Golf- ja matkailutoimittaja Harri Nyman kävi tutustumassa virolaisiin golfkenttiin. Tässä hänen mietteitään ja kokemuksiaan kentästä.

Kun astuu Pärnun White Beach Golfin ensimmäiselle tiille ja ensimmäiselle vihreälle sametinpehmeälle väylälle, niin golfarin unelma on toteutunut, ja huipputasaisella viheriöllä puttaaminen vain lisää mielihyvää.

Ennen kuin kentälle pääsee on tietysti ajettava pari tuntia ja noin 130 kilometriä Tallinnan satamasta. Pärnuun osoittavat tienviitat vievät autoilijan pitkälle kiertomatkalle Tallinnan ympäri eikä navigaattorikaan taida näyttää parasta reittiä.  Eckerö Linen nm/s Finlandialla tulee Tallinnan A-terminaaliin, jolloin on helpointa kääntyä heti oikealla kohti rautatieasemaa (Balti jaam) ja ajaa sieltä suoraan Pärnuun vievälle nelostielle (E67). White Beach Golf sijatsee Valgerannassa kymmenisen kilometriä kaupungin luoteispuolella.

Pärnu on loistava golfkeskus

 White Beach on Pärnun ensimmäinen golfkenttä ja sen kilpailija ja sparraaja on Pärnu Bay Golf Links -kenttä. Toisen kentän tulo teki hetkessä Pärnusta mainion golfkeskittymän, jota vain parantaa Viron kesäkaupungin Pärnun upea hiekkaranta, hyvät hotellit, entisöidyt puutalot ja hyvät terassiravintolat.  White Beachin toimitusjohtaja Vahur Tamm on hyvin tyytyväinen tilanteeseen.

– Meillä on hyvä yhteistyö sekä Pärnu Bay Golf Linksin että Pärnun hotellien kanssa. Moni golfaaja pelaa molemmat kentät ja viettää ainakin yhden yön Pärnussa. Ja minä en ole vuosiin nähnyt kenttää näin hyvässä kunnossa, myhäilee Tamm.

White Beach Golf, golfaamaan ViroonWhite Beach Golf, golfaamaan Viroon
Näillä viheriöillä on upea putata.
White Beach Golf, golfaamaan ViroonWhite Beach Golf, golfaamaan Viroon
Joutsenia näkee pelatessa usein.

Monien toivekenttä

Toimitusjohtajan kehut vahvistaa oikeaksi kentällä tapaamani 15 vuotta White Beachillä pelannut suomalaispariskunta. Kaikki tiipaikat, väylät ja griinit ovat, kuten yllä jo kirjoitin, yhtä samettisen vihreän nurmen paratiisimaisemaa. Väylät ovat sopivan leveitä, vaikka pelipäivänä voimakas tuuli heittikin usein palloni karheikon puolelle, kenttä kun on hyvin altis tuulelle.

Korkeuseroja ei juuri ole, joten kenttä sopii hyvin käveltäväksi. Se ei ole myöskään erityisen vaikea vaikkakin antaa paremmillekin pelaajille mielenkiintoisia taktisia lyöntivaihtoehtoja kuten väylällä 17. Lyödäkö suoraan kakkoslyönnin jälkeen griinille ja ottaa riski että pallo uppoaa kaislikkoiseen veteen? Kyllä, juuri näin minulle kävi. Kilpailussa olisin kyllä pelannut konservatiivisesti. Griinit eivät ole erityisen nopeita, koska ruohoa halutaan säästää liialliselta kulumiselta. Kilpailuissa ne leikataan nopeammiksi. White Beachia halkoo Audru-joki, jonne pallot myös voivat harhautua. Suurempi riski joutua veteen ovat kuitenkin monet pikku purot ja lammet kentällä.

Pärnun golf elää turismista

Pärnun alueella ei omia golfareita hirveästi ole, joten molemmat kentät tarvitsevat menestyäkseen golfturisteja. Vaikka Pärnuun tulee jonkin verran myös esim. ruotsalaisgolfareita niin suomalaisgolfarit ovat kentille taloudellisesti hyvin tärkeitä. Toimitusjohtaja Tammea harmittaakin, että suomalaisgolfarien määrässä on ollut pientä laskua.

– Varmaan Viron hintatason nousu ja myös alkoholin hinnan nousu on vähentänyt turistien määrää. Ehkä tilanne nyt muuttuu kun alkoholin verotus Virossa on keventynyt. Mutta meille tärkeintä on panostaa kentän hyvän kuntoon niin paljon kuin mahdollista.

White Beachin ravintola on kerännyt kehuja, ja burgeri siellä kierroksen jälkeen on hyvä vaihtoehto Pärnun ravintoloille. Autoilijan kannattaa muistaa, että Virossa on käytännössä alkoholin nollatoleranssi (0,2 promillea) liikenteessä.

Hotellitarjonta runsasta

Pärnussa yöpyvällä golfarilla riittää vaihtoehtoja. Kesällä voi kuitenkin olla aika täyttä, mutta keväisin ja syksyisin on enemmän tilaa. Monet suomalaisgolfarit suosivat kevättä ja syksyä koska kausi on pidempi kuin Suomessa. Täydellisesti uusittu funkistyylinen Rannahotell Pärnun hiekkarannan vieressä on golfarille hyvä vaihtoehto. Auton saa ilmaiseksi hotellin parkkiin. Polkupyöriä on tarjolla vuokrattavaksi ja mikä onkaan mukavampi tapa päättää golfpäivä kuin pieni polkupyöräkierros Pärnun kesäillassa. Katso Eckerö Linen koko hotellimatkavalikoima Pärnuun.

Teksti: Harri Nyman
Kuvat: Harri Nyman ja White Beach Golf