Lasten kanssa Virossa

Lasten kanssa VirossaLasten kanssa Virossa

Lasten kanssa Virossa on helppoa. Maa on mielenkiintoinen ja turvallinen kohde lasten kanssa matkustaville. Virossa on sekä tuttua että viehättävästi erilaista. Laiva vie nopeasti perille ja lyhyiden etäisyyksien takia kaikki on lähellä. Maassa on toimiva ja edullinen joukkoliikenne ja henkilöautolla matkatessa voi poiketa suurimmilta maanteiltä pois löytöretkelle mielenkiintoisten matkakohteiden pariin. 

Lasten kanssa Tallinnassa - 5 vinkkiä

Proto on lasten ja leikkimielisten paikka.Proto on lasten ja leikkimielisten paikka.
Proto on lasten ja leikkimielisten paikka.
Maarjamäen kartanoMaarjamäen kartano
Maarjamäen kartano sai vuonna 2018 Viron parhaan matkailukohteen palkinnon.

Proto-keksintötehdas

Proto on hauska paikka niin lapsille kuin lapsenmielisille aikuisille. Täällä tutustutaan viime vuosisadan merkittävimpiin keksintöihin virtuaalimaailman kautta steam punk -hengessä. Protossa pääsee itse pelaamaan ja kisaamaan - se on mielenkiintoinen yhdistelmä uutta teknologiaa ja nostalgiaa. Ota vaikkapa kaverin kanssa junan vaunussa mittaa rosvoista virtuaalisessa tulitaistelussa. Tai lennä virtuaalisesti kuumailmapallolla - nostat sen vain "omin voimin" ilmaan. Proto on rakennettu vanhaan sukellusvenetelakan halliin, mikä luo rouhean tunnelman paikkaan. Protossa on myös viihtyisä kahvila, josta saa purtavaa touhuamisen oheen.

Osoite: Peetri tänav 10

Maarjamäen kartano

Noin kymmenen minuutin automatkan päässä Tallinnan keskustasta sijaitsee Maarjamäen kartanon alue. Se on lapsiystävällinen vierailukohde. Viron historiallisessa museossa on esillä näyttely, joka kertoo 100-vuotisen Viron tarinan mm. arjen esineistön kautta. Museosta löytyy myös Lasten tasavalta, jossa leikki johdattelee tutustumaan valtioiden toimintaan. Se on suunniteltu 5–12-vuotiaita lapsia silmällä pitäen. Pihamaalla on myös näyttävä punainen matto, jota kävellen pääsee Viron elokuvamuseoon. Museolta on myös näkymä merelle. Esimerkiksi lounasta tai haukkapalaa voi nauttia museon ravintolassa tai kesällä sään suosiessa puistossa.

Osoite: Pirita tee 56

Super Skypark

Super Skypark on monipuolinen trampoliini- ja pelikeskus kauppakeskus T1 Mall of Tallinnin yhteydessä. Täällä tenavat voivat pomppia Euroopan suurimmalla trampoliinialueella, ajaa törmäilyautoja ja seikkailla esim. peililabyrintissa tai 10 metriä korkeassa kiipeilylinnakkeessa. Myös pienille lapsille on oma alueensa. Paikasta avautuu myös komeat näkymät Tallinnaan.

Osoite: Peterburi tee 2

Super SkyParkSuper SkyPark
Trampoliini- ja pelikeskus Super Skyparkissa on Euroopan suurin trampoliinialue.
OKO-ravintolaOKO-ravintola
OKO-ravintola Viimsissä on kiva rantaravintola, jossa viihtyy koko perhe.

Nukketeatterimuseo NUKU

Visuaalinen ja näyttävä teatterimaailma tulee tutuksi niin lapsille kuin aikuisille Vanhankaupungin modernisti toteutetussa nukketeatterimuseo NUKUssa. Täällä ei katsella pelkästään vitriinien sisältöjä vaan päästään kokeilemaan itse. "Näyttelijän pukuhuoneessa" voi esimerkiksi pukeutua erilaisiin asuihin ja testata peruukkeja. Koska kyseessä on nukketeatteriin erikoistunut paikka, esillä on luonnollisesti lukuisia nukkeja eri puolelta maailmaa. Mikä parasta, nukeilla voi täällä myös leikkiä ja lisäksi seurata vaikkapa nukketeatteriesitystä.

Osoite: Nunne 4

Lasten kanssa syömään hyvin

Tallinnassa on monipuolinen ravintolatarjonta ja syöt myös lasten kanssa laadukkasti ja edullisesti Suomen hintatasoon nähden. Lapsiystävällisiä ravintoloita ovat esimerkiksi rantaravintola OKO Viimsissä, Vanhankaupungin suosikki Rataskaevu, vanhan puutalon sisuksissa sijaitseva Kolm Sibulaat -ravintola keskustan tuntumassa sekä mm. herkullisten kakkupalojen Komeet-kahvila. Lue lisää Tallinnan ravintoloista täältä.

Katso lisää Tallinna-vinkkejä täältä.

Tiedettä ja historiaa lapsiystävällisesti Tartossa

Ylösalaisin-talo eli Tagurpidi Maja on elämys lapsenmieliselle.Ylösalaisin-talo eli Tagurpidi Maja on elämys lapsenmieliselle.
Ylösalaisin-talo eli Tagurpidi Maja on elämys lapsenmieliselle. Kuva: Konstantin Sedev
AHHAA-tiedekeskuksessa pääsee kokeilemaan, miltä tiede tuntuu konkreettisesti.AHHAA-tiedekeskuksessa pääsee kokeilemaan, miltä tiede tuntuu konkreettisesti.
AHHAA-tiedekeskuksessa pääsee kokeilemaan, miltä tiede tuntuu konkreettisesti.

Ylösalaisin-talo Tagurpidi Maja

On aika heittää härän pyllyä. Tagurpidi Maja on keltainen omakotitalo, joka on ylösalaisin. Niin on myös kaikki, mitä on sen sisällä jääkaapista joulukuuseen. Talo on myös hieman vinossa, mikä koettelee tasapainoaistia. Vierailu Tagurpidi Majassa on kokemus, joka jää mieleen ja täältä saa monta hauskaa kuvaa matkamuistoksi. Tagurpidi Majan vieressä sijaitsee Viron kansallismuseo, jonne voi poiketa samalla reissulla.

Osoite: Roosi Tänav 86

Testaa itse tiedettä AHHAAssa

"Viron Heureka" eli tiedekeskus AHHAA on melkeinpä itsestäänselvä vierailupaikka lasten kanssa Tartossa. AHHAAssa pääsee itse pikku tiedemieheksi tai -naiseksi testaamaan tieteen lainalaisuuksia leikin keinoin lapsille helposti omaksuttavalla tavalla. Teknologiasalissa voi esimerkiksi kokeilla, miltä tuntuu vapaapudotus tai rohkeimmat testata, onnistuuko polkupyörällä ajo turvaköyttä pitkin yläilmoissa. Luontosalissa on mm. harvinainen tilaisuus seurata sisätiloissa muurahaiskeon elämää. Siellä askartelee 20 000 muurahaista. Vesimaailmassa taas voi itse luoda tornadon tai rakentaa toimivan vesijohtoverkon.

ERMERM
Lapsetkin innostuvat historiasta Viron kansallismuseossa. Näyttelykokonaisuudet on rakennettu huolella.
Tarton lelumuseoTarton lelumuseo
Tarton lelumuseo on sympaattinen vierailupaikka.

Viron kansallismuseossa historia viihdyttää

Jos luulit, ettei historia voi olla hauskaa ja viihdyttävää, vieraile Viron kansallismuseossa. Suuri, 6000 neliön, näyttelytila pitää sisällään useita kokonaisuuksia, joista virolaista kulttuurihistoriaa esittelevä Kohtaamisia-näyttely esittelee virolaista arkea lähimenneisyydestä aina jääkauteen asti. Mielenkiintoisia yksityiskohtia on esillä esineinä sekä virtuaalisesti. Itse rakennus Raadin kentällä on näkemisen arvoinen. Vieressä on myös ylösalaisin-talo Tagurpidi.

Viehättävä lelumuseo Vanhassakaupungissa

Tarton Vanhassakaupungissa sijaitseva lelumuseo on sympaattinen aikamatka lelujen maailmaan. Nykylapselle se tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa, millaisilla leluilla esim. isovanhempien ikäiset virolaiset ovat leikkineet. Nuket, nallet, pienoisrautatiet ja -veneet ovat esineitä, joihin täällä voi tutustua. Lelumuseosta löytyy myös leikki- ja askarteluhuone. Museoon kuuluu myös teatteritalo Teatri Kodu, jossa on teatterisali, nukkemuseo ja lasten studio.

Osoite: Lutsu 8.

Katso lisää Tartto-vinkkejä täältä.

Rentoa hauskanpitoa Pärnussa

Sven Zacek, Visit EstoniaSven Zacek, Visit Estonia
Pärnun matala ranta on lähes legenda. Aurinkoisena rantapäivänä, et täältä muualle kaipaa.
Tervise Paradiis pitää sisällään Viron suurimman vesileikkipuiston.Tervise Paradiis pitää sisällään Viron suurimman vesileikkipuiston.
Tervise Paradiis pitää sisällään Viron suurimman vesileikkipuiston.

Rantailoa jopa 4 km pitkällä hiekkarannalla

Niin lapset kuin aikuiset hullaantuvat Pärnun 4 km pitkästä hiekkarannasta. Se on matalavetinen ja syvenee pikku hiljaa. Ranta vetää magneetin lailla rantaelämästä nauttivia perheitä kauniina päivänä. Lapsille on erilaisia laitteita, minigolfrata, surffausvälineiden vuokrausta, keinuja ja tietenkin jäätelonostopaikkoja. Ranta sijaitsee noin vartin kävelymatkan päässä keskustasta.

Osoite: Ranna Puiestee 1

85 metriä vesiliukua Viron suurimmassa vesipuistossa

Viron suurin vesipuisto sijaitsee Pärnun Tervise Paradiisissa. Siellä on useita vesiliukumäkiä, joista pisin on 85 metriä. Sitä laskiessa ekstraelämyksen mahdollistavat valo- ja ääniefektit. Samalta lähtötasanteelta saa alkunsa myös 3 muuta vesiliukua. Täällä on myös hyppytasanne 4 metrin korkeudessa sekä "koskisia jokia". Porealtaat, saunat ja ulkoterassi ovat miellyttäviä vaihtoehtoja niille, joita eivät vauhdikkaat vesileikit kiinnosta.

Mini Zoo Pärnu Kairi TaheMini Zoo Pärnu Kairi Tahe
Kurkkaa millaista on matelijoiden elämä Mini Zoossa.
Maarja-magdaleena Guild Kairi TaheMaarja-magdaleena Guild Kairi Tahe
Maarja-Magdaleena Killassa käsityön ammattilaisten johdolla voi tehdä vaikkapa oman matkamuiston.

Rohkenetko koskettaa eksoottista eläintä?

Terraarioiden eksoottiset eläimet ovat esillä Pärnun keskustassa sijaitsevassa Mini Zoossa. Täällä voi tutustua esim. käärmeiden elämään virolaisesta kyykäärmeestä Texasin kalkkarokäärmeeseen. Mini Zoossa asustelee myös esimerkiksi gekkoja ja viherleguaaneja. Rohkeimmilla on mahdollisuus päästä aivan eläinten lähietäisyydelle ja koskettaa niitä.

Osoite: Akadeemia tänav 7

Tee itse Maarja-Magdaleena Killassa

Sydämellä tehdyt käsityöt – se on Maarja-Magdaleena Killan juttu. Mobiililaitteiden näpyttelyn jälkeen käsin ja itse tekeminen voi olla pikkuväelle elämys. Maarja-Magdaleena Killassa pääsee käsityön mestarien ja taiteilijoiden opastuksella mm. askartelemaan ja rakentamaan. Killan talossa Pärnun vanhassakaupungissa järjestetään myös mm. konsertteja ja muita esityksiä sekä elokuvailtoja.

Osoite: Uus Tänav 5

Katso lisää Pärnu-vinkkejä täältä.